Dupa ce s-au declarat alaturi de cadrele didactice in protestul acestora pentru conditii decente de salarizare in Educatie, unii elevi s-au facut ca uita solidaritatea din timpul grevei, refuzand sa vina in zilele de sambata pentru recuperarea materiei nepredate pe timpul grevei. Deja au aparut proteste ale elevilor in doua judete, care se pot extinde pe masura ce se apropie vacanta.
Intr-o asemenea situatie, cadrele didactice din unitatile de invatamant respective s-ar putea trezi, in luna ianuarie, ca salariul le va fi diminuat proportional cu orele neefectuate.
Ieri, elevi ai Colegiului National -Stefan cel Mare-, din Suceava, purtau la brat banderole rosii in timpul cursurilor, in semn de protest fata de modalitatea de recuperare a orelor pierdute in timpul grevei profesorilor, aprobata de consiliul profesoral al unitatii de invatamant.
Ei sunt nemultumiti ca trebuie sa recupereze din orele pierdute in timpul grevei profesorilor in cursul unei saptamani de sase zile de scoala, deci si sambata, si ca astfel programul lor se incarca foarte mult.
Directorul Colegiului National -Stefan cel Mare- Suceava, prof. Dan Popescu, a declarat, marti, corespondentului Mediafax ca proiectul de recuperare a orelor a fost conceput astfel incat sa fie in avantajul elevilor si a fost aprobat de consiliul profesoral al unitatii, dupa ce au avut loc consultari cu reprezentantul consiliului reprezentativ al parintilor si cu majoritatea elevilor, care se declarasera de acord cu propunerile privind modalitatea de recuperare a orelor respective.
-Stiu ca este foarte greu, dar materia trebuie recuperata. Respect si aceasta opinie a elevilor, dar, pana in prezent, nu au venit la mine sa spuna ca nu sunt de acord-, a mai spus Popescu.
De curand, si Colegiul National -Mihail Kogalniceanu- din Galati s-a confruntat cu o asemenea problema. Elevii n-au mai vrut sa mai vina la recuperarea orelor pierdute in luna noiembrie in timpul grevei cadrelor didactice. Pentru a-si realiza obiectivul, cei 21 de membri ai consiliului consultativ al elevilor au propus la finele saptamanii trecute ca elevii de la liceul mai sus-amintit sa intre in greva japoneza.
-Chiar de curand am avut un consiliu cu parintii elevilor din liceu si am stabilit impreuna programul de recuperare a orelor pierdute in perioada grevei. S-a convenit ca fiecare clasa sa recupereze cate 96 de ore. In acest sens, elevii trebuie sa vina sambata, cand au program scurt, pana la ora 12.10-, a precizat directoarea colegiului, Irina Scortaru.
Totusi, ieri s-a gasit o rezolvare. -Au fost unii elevi care n-au dorit sa recupereze, in special din clasa a XI-a. Dar decizia de a continua recuperarea a fost luata pe principiul democratic ca minoritatea se supune majoritatii, multi intelegand ca este in interesul lor de a fi cu materia pusa la punct, in timp util. Asa ca se va continua in ritmul stabilit-, ne-a asigurat inspectorul scolar general pe judetul Galati, Tania Iulia Bogdan.
Plata salariilor, la limita legii
-Pe elevi nu i-a intrebat nimeni daca sunt de acord cu intrarea in greva a profesorilor. I-a intrebat cineva atunci daca sunt de acord ca, la incetarea protestelor, sa vina sa recupereze sambata? Nici asta nu i-a intrebat nimeni…
Asa ca indicatia pe care au primit-o profesorii a fost sa recupereze materia in timpul orelor existente!-, ne-a precizat directorul general pentru invatamant preuniversitar din Ministerul Educatiei si Cercetarii, Liliana Preoteasa.
In momentul de fata, doar consiliile locale, in calitate de ordonator de credite, sunt in drept sa decida salarizarea cadrelor didactice, in cazul in care programul de recuperare a materiei nu va fi respectat, si sa plateasca asa cum scrie la lege. -Ministerul Educatiei nu poate impune in vreun fel recuperarea orelor, si nici plata salariilor pentru perioada grevei-, ne-a mai declarat Liliana Preoteasa.
Totodata, trebuie tinut cont si de faptul ca, desi exista acorduri scrise intre parinti, elevi si conducerea scolilor pentru acoperirea in timp util a materiei nepredate, nicaieri in legislatia Romaniei nu se stipuleaza plata salariilor in avans doar in baza unei promisiuni, fie ea si scrisa.