Ministerul Educatiei si Cercetarii si Fundatia Germana pentru Dezvoltare Internationala – Centrul pentru Promovarea Meseriilor si Mestesugurilor (INWENT) au definitivat un nou acord de colaborare in domeniul formarii si perfectionarii profesionale a managerilor, profesorilor si maistrilor instructori din invatamantul profesional si tehnic. Acordul este valabil din acest an pana la sfarsitul anului 2006 si survine ca urmare a experientei si rezultatelor pozitive inregistrate in cadrul cooperarii romano-germane in domeniul formarii si perfectionarii profesionale, desfasurata din 1993 si pana in prezent.
Directiile pe care va fi structurata colaborarea sunt urmatoarele:
1. Sprijinirea participarii specialistilor romani din domeniul invatamantului profesional si tehnic, cu deosebire tineri profesori si manageri de grupuri scolare, la stagii de perfectionare de medie si lunga durata (1-4 luni), organizate in Germania de INWENT, in cadrul programelor de formare continua pe care le promoveaza;
2. Dezvoltarea de proiecte (mobilitati, proiecte-pilot) in cadrul programului -Leonardo da Vinci- – faza a doua;
3. Promovarea parteneriatului regional intre tari din Europa de sud-est in domeniul formarii si perfectionarii profesionale in meserii, indeosebi din domeniul serviciilor si mestesugurilor;
4. Sprijinirea implementarii unui model de management performant la nivelul grupurilor scolare.
INWENT va transmite Ministerului Educatiei si Cercetarii oferta anuala de cursuri de perfectionare organizate in Germania si conditiile de participare, va acorda -granturi- in valoare de 720 euro/luna specialistilor romani acceptati la diferite stagii de perfectionare de medie si lunga durata, va sprijini stabilirea de parteneriate in proiecte -Leonardo da Vinci- si va asigura asistenta pentru implementarea unui model de management performant la nivelul grupurilor scolare.
Selectia cursantilor pentru stagiile de perfectionare oferite de INWENT si a unitatilor scolare partenere in diferite actiuni de cooperare va fi facuta de Ministerul Educatiei si Cercetarii impreuna cu inspectoratele scolare judetene. De asemenea, MEC va acorda sprijin financiar si logistic tuturor activitatilor de cooperare, prin unitatile scolare partenere.
Scopul final este sprijinirea eforturilor Romaniei de integrare europeana la capitolul formare profesionala, precum si a dialogului in acest domeniu intre tarile din Europa de sud-est, prin schimburi de experienta si diseminarea exemplelor de buna practica in domeniul formarii profesionale.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane