Home Educație Sinescu acuzat că folosește banii publici pentru a recâștiga funcția de rector...

Sinescu acuzat că folosește banii publici pentru a recâștiga funcția de rector al UMF

DISTRIBUIŢI

Alegerile pentru funcția de rector al UMF București au fost mereu fascinante. După ce în 1992 Sorin Oprescu a fugit cu urna ca să câștige Laurențiu Popescu și în 2004 alegerile s-au repetat pentru că se desfășuraseră ilegal, anul acesta competiția pare una acerbă. În luptă s-au aruncat acad.Ioanel Sinescu și conf.dr. Laurențiu Belușică. Dr. Sinescu a câștigat alegerile în anul 2012 în fața dr. Ioan Lascăr. Jurnaliștii de la Cațavencii au consemnat desfășurarea scrutinului: „alegerea viitorului rector nu are de-a face cu ştiinţa. Viitorul rector trebuie să treacă de criteriile triadei Florian Popa(n.n. deputat PSD) – Laurențiu Popescu (n.n. fost turnător la Securitate al cercetătorilor și ulterior rector al UMF) – Sorin Oprescu (n.n. PSD-ist corupt de frunte) şi să ofere fiabilitatea politică necesară. Înainte de alegerile din 2012, Sinescu s-a înfiinţat la nunta pesedistului Nicolae Bănicioiu, unde mirele l-a recomandadat drept „candidatul nostru“. Reţeta triadei PPO a fost infailibilă. Cu capacitatea ei de a trage sfori în UMF şi de a-şi confecţiona acoperire politică, din 1992 încoace n-a înregistrat nici o ratare. În 2004, Oprescu ar fi vrut să iasă el rector. Florian Popa i-a zis mda, dar trebuie să-l sunăm pe domnul Iliescu. Bunicuţa a ridicat receptorul şi a zis: „Sorine, nu se poate. Nu e rîndul tău“. Şi, desigur, nici n-a fost.”

Acum Popescu a decedat, Oprescu a fost arestat și PSD-ul e în degringoladă.

Sinescu nu mai are susținerea triadei iar Belușică, mai tânăr și determinat, luptă la baionetă. După ce în urmă cu două săptămâni UMF Carol Davila a transmis un comunicat la Agerpres în care „universitatea” a se citi Sinescu îl ataca pe Belușică se pare că academicianul prieten al PSD a găsit o nucă tare.

Deloc intimidat, Belușică a a făcut astăzi o solicitare privind publicarea execuției bugetare a UMF, finalul scrisorii fiind unul apoteotic:

 „Aș indrăzni să intreb, stimați colegi, de ce credeți că nu este postată execuția bugetară anuală pe site-ul Universității așa cum cere legea ?
Credeți oare că dacă pun această intrebare o să mă acuze actuala conducere că denigrez universitatea ? Ar fi capabili….
Oricum, solicit pe toate canalele să se publice următoarele documente de interes public:

    Bugetul de venituri și cheltuieli 2012, 2013, 2014 si 2015;
    Execuția  Bugetară la finalul fiecărui an fiscal respectiv 2012, 2013, 2014 si 2015;
    Lista de achiziții 2013, 2014 si 2015;
    Lista de investiții cu finanțare din fonduri speciale pe anul 2013, 2014 si 2015;
    Lista de investiții cu finanțare din venituri proprii pe anul 2013, 2014 si 2015,
    Statele de funcțiuni pentru personalul didactic pe Universitate pentru fiecare an universitar 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015, 2015-2016;
    Statele de funcțiuni pentru personalul tehnic-administrativ pentru anii 2012, 2013, 2014 si 2015.
    Salarizarea personalului didactic pe tranșe de invățământ, în vigoare;

După ce se vor publica aceste documente, vom trece la analiza lor. De fapt, cred că de această analiză se teme contracandidatul meu, de această analiză pentru că cifrele nu mint.

Am rămas surprins când am citit intr-unul dintre mesajele contracandidatului meu către comunitatea Universitară, că nu l-a  interesat creșterea veniturilor universității. Ori, in această situație, iertare că intreb, dar cum credeți că putem evolua ?
Este contrar oricăror reguli de management ca salariile să reprezinte 87,6% din cheltuielile unei organizații ! Adică atenție, stimați colegi, toți banii de la bugetul de stat se duc pe salarii la Universitatea noastră și asta in condițiile in care, marea majoritate (nu vorbesc despre cei privilegiați), avem cele mai mici salarii, comparativ cu UMF Iași, de exemplu. La alte universități acest procent cu sumele alocate salariilor nu este mult peste 55% ba chiar sub 50%, in condițiile in care, repet, salariile personalului sunt mai mari. In companiile multinaționale, de exemplu, salariile reprezintă aproximativ 30% din cheltuieli, iar salariile lor sunt foarte mari, așa după cum știți. In aceste condiții, operând cu un buget neadaptat dimensiunii universității, pentru investiții și contracte rămân doar aprox. 9 %.

Ce arată această situație ? Nimic altceva decât că avem un Management Defectuos. Că avem venituri foarte mici comparativ cu alte Universități și cu numărul cadrelor didactice. Că este nevoie ca Universitatea să-și dubleze veniturile.

In replica din 15 ian. 2016 publicată de unul dintre Prorectorii care incearcă să salveze situația proiectelor de cercetare care au implicat doar pe cei care au fost agreați de actuala conducere, sunt publicate cifre care nu apar în Raportul Rectorului. Oameni buni, așa de mare să fie, oare, haosul în Universitatea noastră ?

Ați scos în presă campania noastră electorală, trimițând comunicatul la Agerpres.
Vă intreb, domnule candidat Sinescu, și intreb toată comunitatea academică, dacă este moral și legal ca actuala conducere să trimită un comunicat de presa printr-o agenție de presă, folosind privilegiile unui contract  cu acea agenție, contract plătit din bugetul de stat, firește?

Vă folosiți de angajații universității care sunt interesați brusc de colectarea datelor de contact ale colegilor, vă folosiți de site-ul universității pentru campania electorală personală. Este ilegal și imoral domnule candidat la funcția de Rector!

Apoi, ceea ce nu oprește legea, oprește bunacuviință.

Vă mulțumesc pentru atenția dvs.

Ganduri bune,
Conf. Univ. Dr. Laurentiu Belusica
Candidat la functia de RECTOR
Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”
Bucuresti”

Urmărim cu interes desfășurarea competiției electorale scoase de dr. Belușică din clișeul rezultatului deja cunoscut.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.