Gala Profesorului Bologna, proiect de tradiție al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), revine cu o nouă ediție, a zecea. Astfel, începând de astăzi și până în data de 19 martie 2017, studenții au ocazia să-i nominalizeze, înscriindu-i pe site-ul www.profitari.ro, pe cei mai tari profesori pe care îi au, pentru a li se acorda titlul de Profesor Bologna. În urma unui proces de evaluare realizat exclusiv de studenți special pregătiți în acest sens, distincțiile de Profesor Bologna, pentru acele cadre didactice care inspiră și motivează studenții, vor fi acordate în cadrul unei gale ce va avea loc în data de 19 mai 2017, la București.
Scopul Galei Profesorului Bologna este îmbunătăţirea sistemului de învăţământ superior din România prin premierea și promovarea cadrelor didactice universitare ce formează generaţii, reprezintă adevărate valori şi sunt modele pentru studenţi.
Gala Profesorului Bologna este singura inițiativă națională menită să omagieze și răsplătească performanța didactică a profesorilor, punând în lumină acei profesori care reușesc să inspire și să stârnească interes prin metode de predare adaptate la nevoile și interesele studentului de azi. Profesorul Bologna sau Proful Tare poate fi orice cadru didactic universitar care depăşeşte graniţele disciplinei pe care o predă şi găseşte căi inedite pentru a se apropia de studenţi. Este cel care le câştigă prezenţa, respectul şi atenţia prin creativitatea metodelor de predare, prin jovialitatea şi uşurinţa cu care se lasă înţeles, prin darul oratoriei şi răbdare. Titlul de „Profesor Bologna” este cu atât mai semnificativ cu cât acesta vine exclusiv din partea studenților – cei care sunt cei mai îndreptățiți să recunoască și să aprecieze performanța didactică a profesorilor lor.
În perioada 27 februarie – 19 martie 2017, studenţii vor putea să nominalizeze, completând un formular online pe site-ul www.profitari.ro, cadrele didactice pe care le consideră demne de a primi distincţia de Profesor Bologna. Apoi, studenţii evaluatori special pregătiți de ANOSR în acest sens, vor parcurge mai multe etape în încercarea de a descoperi acei profesori care să merite acest titlu. În primul rând vor participa „incognito” la cursurile/seminariile profesorului nominalizat, fără a perturba activitatea normală a orelor, iar apoi vor discuta cu studenţii care participă la cursurile/seminariile profesorului în cauză. Ulterior, după o documentare suplimentară, studenții evaluatori vor purta o discuţie mai amplă cu profesorul nominalizat, urmând ca în baza unei metodologii de evaluare suficient de complexă pentru a se evita anumite aprecieri subiective din partea studenților evaluatori, aceștia să decidă dacă profesorul merită sau nu decernarea titlului de Profesor Bologna.
De-a lungul celor nouă ediții ale proiectului desfășurate până în prezent, 765 de cadre didactice au primit titlul de Profesor Bologna, aceștia constituind Comunitatea Profesorilor Bologna, un grup al exemplelor de bună practică din universitățile românești!
Pentru mai multe detalii despre Gala Profesorului Bologna, vă invităm să accesați site-ul www.profitari.ro sau pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/ProfiTari/?fref=ts