Comisiile de specialitate din cele doua Camere ale parlamentului doresc sa modifice, in procedura de urgenta, articolul nr. 5 din Legea 44/2001 privind invatamantul universitar si postuniversitar cu taxa, din institutiile de stat, fara a afecta autonomia universitara. Noile reglementari ar urma sa fie aplicate doar studentilor care vor fi admisi in anul I, incepand cu anul universitar 2005-2006.
Principala modificare se refera la obligativitatea senatelor institutiilor universitare de a impune criterii de performanta, care vor avea in vedere indicatori precum: numarul de credite, media generala sau ponderata la sfarsitul anului precedent sau participarea la activitati specifice invatamantului universitar, in vederea atribuirii locurilor cu taxa, sau fara taxa, pe tot parcursul studiilor.
Astfel, in forma actuala, Legea 44/2001 prevede ca singur criteriu al atribuirii unui loc fara taxa, subventionat de la bugetul statului, cel al mediei de la admitere. Or, sustin initiatorii noului proiect de lege, pe baza de date concrete, pe parcursul procesului de invatamant, anumiti studenti de pe locurile fara taxa, din diverse motive, inclusiv dezinteresul pentru o anumita specializare, pot obtine rezultate inferioare in comparatie cu studentii admisi initial pe locurile cu plata.
Acest lucru este considerat de initiatori drept o discriminare si un mod incorect de cheltuire a banului public, propunand eliminarea ei printr-un procedeu reglementat tocmai de noul continut al articolului 5.
Contracte ferme intre universitati si studenti
In noul context legislativ, institutiile de invatamant superior va trebui, in spiritul autonomiei universitare, sa intocmeasca standarde si criterii de performanta pentru toti studentii si sa instituie, pe baza acestora, un contract individual de finantare, inclusiv pentru studentii scolarizati fara taxa. Evaluarile vor fi facute anual, astfel ca e posibil ca un student, care a intrat in anul I pe un loc subventionat, fara taxa, sa-si continue studiile pe un loc cu taxa sau sa plateasca doar pentru cativa dintre viitorii ani de scolarizare intr-o institutie de stat.
Performanta, singurul criteriu pentru transfer
In cazul transferului unui student care ocupa un loc finantat de la bugetul de stat, dintr-o institutie de invatamant intr-alta, acesta va putea ocupa tot un loc finantat de la stat, daca indeplineste criteriile si standardele de performanta din noua institutie. Intr-o astfel de situatie, ambele institutii trebuie sa comunice ministerului operatiunea in cauza, pentru a se putea opera, in consecinta, transferul de resurse financiare.