În urma valului de panică ce a cuprins aproape un sfert din pensionari care în mare parte au luat cu asalt casele de pensii precum și a termenului de 45 de zile de la primirea deciziei de recalculare pentru a o contesta la instanță am adresat 3 întrebări Ministerului Muncii care ne-a răspuns prompt:
Întrebarea 1. Doamna ministru a făcut următoarea declarație: „Calea cea mai uşoară pentru pensionari este de a cere aceste verificări la casele teritoriale de pensii, în cazul în care nu sunt lămuriţi cu privire la decizia de recalculare. Există acum pe noua lege posibilitatea de a merge la casele de pensii pentru verificări, iar colegii noştri, dacă constată neconcordanţe, au cadrul legal necesar pentru a veni cu o decizie de revizuire. Eu nu îmi doresc ca pensionarii să ajungă la instanţă.”
Ne puteți indica la ce articol din lege este prevăzută „posibilitatea de a merge la casele de pensii pentru verificări”?
Răspuns:
Potrivit prevederilor art. 94 alin.(1) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, „În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.”, casele teritoriale de pensii urmând să emită decizii de revizuire începând cu data de 01.09.2024.
Precizăm că funcționarii caselor teritoriale de pensii stau la dispoziția pensionarilor pentru clarificarea tuturor aspectelor. În situația în care se constată o eroare, decizia de recalculare va fi revizuită în cel mai scurt timp posibil.
Pentru a prezerva dreptul pensionarilor de a contesta decizia de recalculare în instanță, în termenul prevăzut de art.127 alin.(1) din Legea nr.360 /2023, respectiv 45 de zile de la comunicare, casele teritoriale de pensii vor analiza cu celeritate toate sesizările sau reclamațiile înregistrate de beneficiari.
Întrebarea 2. Vă rugăm să descrieți ce pași trebuie urmeze un pensionar aflat în imposibilitatea de a se deplasa, nemulțumit de decizia de recalculare a pensiei în baza noii legi, astfel încât decizia să nu rămână definitivă prin necontestare, casele de avocatură consultate de ziarul Curentul, susținând că decizia de recalculare trebuie contestată în 45 de zile DOAR la instanță.
Răspuns:
Pensionarii se pot adresa pentru informații suplimentare / clarificări caselor teritoriale de pensii, fie în cadrul activității de relații cu publicul, fie în scris (corespondență letrică sau electronică). Informațiile vor fi oferite în timp util, astfel se va putea valorifica termenul de 45 de zile prevăzut de art. 127 alin. (1) din Legea nr. 360/2023, pentru a contesta în instanță, dacă persoana în cauză consideră necesar, decizia de recalculare.
Întrebarea 3. În ce timp este obligată să răspundă Casa de Pensii unei solicitări de verificare trimise de un pensionar care este în imposibilitatea de a se deplasa, astfel încât să nu se depășească termenul de 45 de zile și decizia să nu rămână definitivă prin necontestare la instanță?
Răspuns:
Pentru a prezerva dreptul pensionarilor de a contesta decizia de recalculare în instanță, în termenul de 45 de zile de la comunicare, casele teritoriale de pensii vor analiza cu celeritate toate sesizările sau reclamațiile înregistrate de beneficiari, așa cum precizam și anterior.
Serviciul Comunicare, Mass-Media și Relații cu Publicul
Poate continuați demersul. A zis și președintele casei naționale că multe adeverințe pentru grupă de muncă etc. sunt deja în dosare. Cu atât mai mult (adaug eu) dacă au avut loc în trecut procese. Deci de ce nu apare în noile decizii modul de calcul al punctajelor din trecut? 1. Contribuitivitate „la vedere”, 2. Adeverința X din data Z la dosar conform dosarului de instanță W, 3. Decizie definitivă A din dosarul B. 4. Etc.