Home Expert legislația muncii Sinuciderea ginecologului bucureștean readuce în discuție scoaterea din sfera penalului a malpraxisului...

Sinuciderea ginecologului bucureștean readuce în discuție scoaterea din sfera penalului a malpraxisului medical

DISTRIBUIŢI

Una din întrebările pe care orice român care votează trebuie să le-o adreseze celor care le cer voturile trebuie să fie: ce veți face pentru ca medicii să nu mai plece din țară. Motivele pentru care medicii încă mai pleacă din România mai sunt doar două, salariile fiind la un nivel mai ridicat decât în urmă cu șase ani: mafia din sistem care nu le permite să promoveze în carieră pe criterii corecte, de competență și riscul de a ajunge la pușcărie când un pacient le face plângere penală pentru malpraxis.

Medicii români au ajuns să practice medicina defensivă

De frica dosareloe penale, deja medicii români nu mai iau decizii curajoase în beneficiul pacientului, ci preferă să nu-și asume riscul de a da cu subsemnatul și să respecte mot a mot protocoalele, de multe ori neactualizate de câțiva ani.
Și asta pentru că România, de-a lungul anilor, a avut grijă în primul rând de politicieni, apoi de magistrați, de polițiști și militari, iar medicii și profesorii au rămas două categorii umilite și desconsiderate de clasa politică.

Cu buzunarele pline, politicienii români care se tratează în străinătate și își dau copiii la școli private, consideră că pentru ei, medicii și profesorii nu sunt de neînlocuit, iar poporetul oricum nu contează!

România păstrează modelul penal importat de la ruși

Sinuciderea ginecologului bucureștean de zilele trecute a venit ca urmare a unei depresii după ce, în urmă cu trei ani, acesta fusese cercetat penal pentru malpraxis. O pacientă care pierduse o sarcina l-a acuzat pe doctor că este direct responsabil. Deși ginecologul a fost exonerat de procurori, acesta nu a mai făcut față stresului.

Asta, pentru că în loc să importăm din SUA modelul de acțiune al autorităților în caz de malpraxis medical unde neglijența doctorilor se analizează în sistemul civil și consecința constatăriii unei astfel de situații duce la plata de despăgubiri către familia victimei și nicidecum la un dosar penal, noi am rămas la modelul rusesc.
În România, deși Codul Penal s-a schimbat în anul 2014, principiile din codul comunist s-au păstrat, Alina Bica, fosta șefă DIICOT, acum fugită în pentru a scăpa de închisoare, fiind cea care a avut grijă ca sistemul statului polițienesc să se mențină și în noile coduri penale: „decât să scape un vinovat, mai bine să intre zece nevinovați la închisoare!”.
Așa că mai întâi autoritățile încep urmărirea penală, cu prezentarea medicului la televiziuni ieșind de la parchet sau de la poliție, cu familiile victimelor care explică reporterilor folosind câțiva termeni medicali preluați de pe undeva și toată cariera medicului, construită cu strădanie, este distrusă în 24 de ore.

La această frică permanentă se adună și epuizarea

”Din păcate, suntem în mijlocul unui fenomen. Este rezultatul stresului, un volum de muncă mare, suprasolicitării fizice, epuizării. În jur de 34% din medici sunt într-un stadiu de epuizare înalt şi foarte înalt. 4% sunt în stadiu foarte înalt, o boală acută, foarte gravă”, a explicat Dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România​.

Cu un consum psihic neîntâlnit în alte meserii, când viața unui om depinde de decizia luată de ei, medicii români au luat calea străinătății fără să se uite în urmă, iar majoritatea tinerilor rămași evită specialitățile grele și cu risc crescut, cele chirugicale, ATI, urgență. Rămâne de văzut ce vor face politicienii și în special parlamentarii-medici, de la care se așteaptă să mai lase jocurile și interesele meschine și să militeze pentru scoaterea malpraxisului medical din sfera penalului să oprească exodul medicilor.

 

1 COMENTARIU

  1. Malpraxisul, definit corect implica 4 D: duty, derelict of duty, damage si direct connection. La noi se considera malpraxis orice incident, orice eroare medicala, orice efect advers sau complicatie, orice parere a familiei neinstruite si pac! plangere penala – CARE NU AR TREBUI ACCEPTATA !!!! Urmeaza telejustitia si in mass media. Nu se gandeste nimeni ca infectiile nosocomiale (ca exemplu) NU se datoreaza ci doar sunt asociate activitatii medicale – pac reclamatie pt ceea ce se intampla normal in 5-6% din cazuri oriunde. Popor EDITAT, va ajunge sa fie tratat de babe, dr. Goagol si inteligente pe Facebook

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.