Home Fără categorie Baronii sindicalisti isi pastreaza organizatiile sub influenta puterii

Baronii sindicalisti isi pastreaza organizatiile sub influenta puterii

DISTRIBUIŢI

Pentru a nu mai putea fi acuzati ca, prin duplicitarismul lor, se implica in politica mai mult decat ar cere-o interesele oamenilor pe care-i reprezinta, liderii marilor confederatii sindicale si-au pregatit terenul tocmai pentru o baza legala in acest sens.

Transformarea in legal a ceea ce acum este ilegal, dar, oricum, devenise o practica curenta s-a pus la cale cu prilejul remiterii catre Senatul Romaniei, de catre conducerile celor cinci confederatii sindicale reprezentative la nivel national, a amendamentelor la proiectul Legii sindicatelor.

Pe langa amanunte strict legate de formularile din lege propuse de reprezentantii Senatului, -sare in ochi- opozitia facuta de confederatiile sindicale la orice formulare a legii prin care se declama caracterul apolitic al sindicatelor. Merita mentionat faptul ca, in prima instanta, deputatii avusesera grija sa se -fereasca- de vreo formulare care sa puna pe aceeasi directie (indiferent de sens, identic sau contrar) cuvintele -sindicat- si -politica-.

Pozitia deputatilor este perfect explicabila, atata vreme cat in randurile lor se afla numerosi reprezentanti de frunte, fosti sau actuali, ai miscarii sindicale. Pavel Todoran – fost presedinte al CNSLR–Fratia-, Minica Boaja – fost trezorier la aceeasi confederatie, Dumitru Chirita – actual lider la CNSLR, fost vicepresedinte al BNS, si Ion Radoi – presedintele sindicatelor de la metrou – sunt numai cateva nume de deputati-sindicalisti. Bineinteles, toti sunt reprezentanti ai partidului de guvernamant, pentru ca toti au mers in 2000 pe cartea castigatoare.

Senatorii insa nu au decat un fost coleg -scolit- la sindicate, si anume senatorul PSD de Ialomita Elena Sporea, fost presedinte al Federatiei Agrostar, si de aceea au avut -indrazneala- sa mentioneze expres caracterul apolitic al sindicatelor.

In final, baronii confederatiilor au reusit sa-si impuna punctul de vedere, eliminand sintagma -organizatiile sindicale sunt organizatii apolitice-. De acum inainte, sindicalistii au deci cale libera pentru orice fel de implicare politica. Lucru care s-a produs de nenumarate ori in ultimii 12 ani, sindicatele penduland de la stanga la dreapta esichierului politic. BNS a sustinut in 1996 CDR, iar in 2000 PSD, in functie de cum batea vantul, CNSLR-Fratia s-a mentinut constant pe linia PDSR, ca si CSDR alaturi de taranistii caruia i-au furnizat si presedintele actual, Victor Ciorbea.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.