Angajatii care au dat, in cursul anului 2004, diverse sume de bani anumitor persoane pentru burse, dar si cei care doresc sa sponsorizeze diferite entitati nonprofit vor beneficia de facilitati. Astfel, angajatii care se afla in aceste doua categorii vor trebui sa-si exprime optiunea, in scris, in perioada 1-15 ianuarie 2005, depuanand si documentele justificative privind cheltuielile efectuate cu bursele private, precum si cele privind virarea sumelor pentru sponsorizari. Dupa depunerea acestora, persoanele respective vor beneficia de deducerea sumelor respective in limita a 1% din impozitul anual datorat statului. In acest context, Fisele Fiscale 1 pe care angajatorii le vor completa, incepand de anul viitor, vor contine anumite modificari, plus o anexa.
Fisele fiscale pe care contribuabilii le vor primi de la angajatori, incepand de anul viitor, vor contine anumite modificari. Astfel, Fisa Fiscala 1 (FF1) va avea o anexa -Destinatia sumei reprezentand 1% din impozitul pe venitul anual datorat-, care va fi completata doar pentru angajatii care, in cursul anului 2004, au efectuat cheltuieli cu bursele private, potrivit Legii 376/2004 privind bursele private si solicita restituirea acestora sau/si care opteaza pentru virarea unei sume din impozitul pe venitul anual datorat pentru sponsorizarea entitatilor nonprofit.
Procedura de completare a formularelor
Potrivit modificarilor si completarilor ce vor fi aduse Ordinului ministrului finantelor publice nr. 161/2004, privind fisele fiscale, vor fi aprobate modelul si continutul formularelor -210 Fisa Fiscala 1- (pentru venituri din salarii la functia de baza-FF1), -Anexa la Fisa Fiscala 1- si -211 Fisa Fiscala 2- (pentru venituri din salarii si asimilate salariilor, altele decat cele de la functia de baza- FF2). Totodata, anexa 2 a fost completata, potrivit modificarilor aduse Ordinului 161/2004, cu cap.VIII – -Destinatia sumei reprezentand 1% din impozitul pe venitul anual datorat-. Astfel, casuta – 1.Bursa privata cf. Legii nr. 376/2004 – va fi bifata doar de angajatii care au efectuat in cursul anului cheltuieli cu burse private. Altfel spus, daca o persoana fizica a oferit o suma altei persoane fizice, pentru o bursa, aceasta suma se va bifa in casuta cu pricina, iar in drepta – la suma platita – se va inscrie suma platita in cursul anului pentru respectiva bursa. Potrivit modificarilor aduse ordinului, contractul privind bursa privata, precum si documentele de plata pentru acestea se vor prezenta angajatorului in original si copie, ultima fiind pastrata de angajator. La cea de-a doua casuta – 2. Sponsorizare entitate nonprofit – se va bifa pentru angajatii care dispun virarea unei sume din impozitul pe venitul anual datorat, pentru sponsorizarea unei entitati nonprofit. Suma se vireaza in contul entitatii nonprofit, pe baza contractului de sponsorizare prezentat de angajat.
Bursele au prioritate
La cea de-a treia rubrica – Total – se inscrie suma rezultata prin cumularea sumei platite pentru bursa privata, cu suma reprezentand sponsorizarea entitatii nonprofit. -Suma cumulata nu va depasi 1% din impozitul pe venitul anual datorat, avand prioritate cheltuielile efectuate cu bursa privata, urmand ca viramentul pentru sponsorizarea entitatii nonprofit sa se efectueze din diferenta ramasa pana la 1% din impozit-, ne-a declarat, ieri, Raluca Zamfirescu, director adjunct al Directiei Generale de Gestiune a Impozitelor si Contributiilor, din cadrul ANAF. Pe baza acestor date inscrise, se va calcula, de catre angajatii directiilor finantelor publice, fie diferenta ramasa de plata, fie cea ramasa de restituit.
Cererile se depun in prima jumatate a lunii ianuarie
Cei care beneficiaza, potrivit legii, de aceste facilitati pot depune cererea si documentele necesare in prima jumatate a lunii ianuarie a anului urmator celui de raportare. -Optiunea se exprima in scris de catre angajati, in perioada 1-15 ianuarie-, ne-a mai declarat Raluca Zamfirescu, precizandu-ne, totodata, ca nedepunerea cererii si a documentelor justificative privind cheltuielile efectuate cu bursele private, precum si cele privind virarea sumei pentru sponsorizarea entitatii nonprofit, pana la termenul amintit mai sus, atrage pierderea dreptului angajatului de a beneficia de aceasta facilitate. Toate documentele justificative depuse de angajat se arhiveaza impreuna cu exemplarul Fisei Fiscale 1 pastrata de angajator. Prevederile ordinului ministrului finantelor vor fi puse in practica de catre Directia Generala de Gestiune a Impozitelor si Contributiilor din cadrul ANAF, Directia Generala a Tehnologiei Informatiei din cadrul MFP, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, precum si de angajatori.