Printre abilitatile actualilor membri ai Cabinetului Nastase, cea mai de seama este in mod cert aceea de a alege momentul in care sa iasa cu declaratii care, fie ca se vor adeveri sau nu, dezamorseaza tensiunea de moment si pun intr-o lumina favorabila chiar anunturi neplacute, de tipul scumpirilor la energie. Cel mai recent exemplu este al ministrului industriei, Dan Ioan Popescu, care, dupa o zi de la anuntarea scumpirilor de la 1 iulie – anunt facut de presedintele ANRE – a afirmat ca aceasta este ultima majorare pentru energia termica, pretul in lei urmand sa ramana nemodificat timp de un an. In acest fel, pe langa faptul ca anuntul scumpirii energiei nu este asociat cu numele ministrului industriei, ci rezulta ca o -fatalitate- a incheierii acordului cu FMI, domnia sa apare chiar ca aparator al intereselor populatiei, care, timp de un an, nu va mai fi impovarata cu majorari succesive ale pretului gigacaloriei. Din pacate insa, o promisiune similara a mai fost facuta nu cu mult timp in urma. In luna martie, premierul declara ca valul de scumpiri de la inceputul lunii aprilie va include numai energia electrica, pentru ca ulterior Executivul sa decida inclusiv reactualizarea pretului energiei termice, ce-i drept, un pic mai tarziu, de la 1 mai.
Ministrul industriei si resurselor, dl Dan Ioan Popescu, incearca sa indulceasca amarul romanilor care nici nu mai reactioneaza la auzul iminentelor majorari de tarife de la inceputul lunii iulie, declarand ca in cazul energiei termice nu va mai fi operata o alta crestere timp de un an. -Timp de 12 luni de la data de 1 iulie, nu se va mai realiza nici o majorare a pretului energiei termice, mai precis nu se va face nici o reactualizare a pretului in dolari-, a declarat ministrul industriei. Nu este prima data cand Dan Ioan Popescu afirma ca pretul energiei termice va ramane nemodificat timp de un an de zile, primul anunt in acest sens fiind facut de seful Executivului, Adrian Nastase, dar este o premiera faptul ca acum s-a afirmat cu claritate ca pretul va fi nemodificat in lei.
Declaratia ministrului industriei nu va ajuta prea mult populatia, care abia din iarna va resimti socul cresterii de 40% a pretului energiei termice. Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), dl Ion Lungu, a declarat la inceputul acestei saptamani ca, in conformitate cu prevederile acordului stand-by cu FMI, pretul national de referinta pentru energia termica, adica pretul platit de populatie, va creste de la 600.000 lei/Gcal la 840.000 lei/Gcal, de la 1 iulie. Tot de la aceeasi data ar urma sa se realizeze o reajustare a pretului energiei electrice in functie de evolutia monedei nationale in raport cu dolarul, care va determina o majorare de 3-4%. In cazul energiei termice, majorarea abrupta de 40% este cauzata de cresterea pretului in dolari si in acelasi timp de reactualizarea la un nou curs de schimb. Astfel, de la 15,4 USD/Gcal, calculat la un curs de 33.000 lei/USD, pretul energiei termice va creste la 20 USD/Gcal, la un curs de 35.000 lei, fara TVA.
Presedintele ANRE a explicat ieri ca decizia de mentinere a pretului energiei termice la acelasi nivel timp de un an este motivata de estimarile conform carora influentele devalorizarii cursului leu-dolar si ale inflatiei in pret vor fi mai reduse in perioada viitoare si de faptul ca reorganizarea societatii Termoelectrica, respectiv externalizarile centralelor de termoficare, va determina reducerea costurilor de productie ale acesteia. In acelasi timp, a explicat dl Lungu, majorarea pretului national al energiei termice are ca ratiune micsorarea efortului financiar pe care trebuie sa-l suporte bugetele locale in subventionarea populatiei. -Ideea de la care s-a pornit a fost ca nivelul pretului national de referinta sa ajunga cat mai aproape de cel al pretului real, in asa fel incit necesarul de subventionare a populatiei sa fie cat mai redus-, a afirmat dl Lungu. Diferenta dintre pretul real si cel national de referinta, adica cel pe care populatia il plateste, este subventionata de la buget. In aceste conditii, viitoarea majorare vine cu precadere in sprjinul societatii Termolectrica, in cazul careia pretul de vanzare a fost mentinut sub costuri din motive sociale. In cazul producatorilor locali de energie termica, acestia au posibilitatea sa stabileasca preturi pe plan local care sa depaseasca nivelul pretului national de referinta, in conditiile in care bugetul nu are suficiente resurse pentru asigurarea subventiei pentru populatie.
Ultima crestere a pretului national de referinta pentru energia termica furnizata populatiei a avut loc la 1 mai, de la 575.000 lei/Gcal la 600.000 lei/Gcal. In ceea ce priveste ajustarea tarifelor la electricitate, Lungu a spus ca aceasta este, de asemenea, inclusa in acordul cu FMI, nivelul majorarii putand fi, asa cum a declarat dl Lungu, chiar si de numai 2%. In cazul tarifelor energieie electrice, ultima majorare a avut loc la 10 aprilie, cand cresterea a fost de 14%.