Abuzurile din ultima vreme ale puterii de la Chisinau au deschis calea politicienilor romani pentru a se manifesta in Europa drept campionii democratiei. Fie ca s-au aflat la Strasbourg, Bucuresti sau Iasi, demnitarii romani au deplans soarta fratilor de peste Prut si au cerut forurilor europene sa denunte samavolnicia Guvernului comunist din Republica Moldova. In acest spirit, delegatia parlamentara romana la APCE a depus, ieri, doua motiuni care condamna Guvernul de la Chisinau pentru incalcarea drepturilor omului si pentru suspendarea activitatii Partidului Popular Crestin Democrat, demersul reprezentantilor romani fiind sustinut de mai multi parlamentari europeni, care au condamnat si ei cu tarie reactia disproportionata a autoritatilor moldovene.
In paralel cu aceasta actiune, din ducele targ al Iesilor, presedintele Ion Iliescu a tinut sa contureze ce inseamna pentru el decizia Chisinaului de a impune limba rusa in scoli. -S-o bagi pe gat, asta chiar compromite ideea de respect fata de limba rusa-, a declarat ofensat seful statului.
In ciuda criticilor externe, autoritatile moldovene nu par dispuse la concesii, iar surse parlamentare de la Chisinau sustin ca deputatii crestin-democrati sunt pe cale sa-si piarda imunitatea parlamentara in cursul sesiunii extraordinare a Parlamentului, convocata in zilele urmatoare.
Scrisoare de la roman la roman
Induiosat de soarta fratilor de peste Prut, premierul Adrian Nastase s-a gandit ieri ca n-ar da rau la imagine daca ii scrie o scrisoare ca de la roman la roman presedintelui PPCD, Iurie Rosca: -Puternicii vremurilor si furtunile istoriei au ridicat ziduri, au tras hotare si au despartit ceea ce de la Dumnezeu nu trebuia sa se desparta. Unele ziduri au cazut, unele hotare au disparut, pe altii, poate, Dumnezeu e inca suparat. (…) Un om poate fi ucis, o palma de pamant poate fi furata, dar constiinta de neam, limba si credinta nu trebuie sa dispara-, l-a asigurat romanul Adrian Nastase pe moldoveanul Iurie Rosca.