Centrul de Diagnostic Imagistic inaugurat marti la Arad nu va putea fi sustinut financiar de Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate, din cauza costurilor mari ale investigatiilor medicale, a declarat directorul CJAS Arad, Gheorghe Domsa. -Am discutat deja cu presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate si ni s-a promis o suplimentare a bugetului, pentru a putea plati costurile celor 50.000 de investigatii care vor fi realizate anual-, a spus Domsa. El a adaugat ca, fara aceasta suplimentare, nu va avea cu ce sa plateasca serviciile medicale de inalta performanta realizate de singurul centru de acest tip din tara, de care vor beneficia nu numai aradenii, ci orice asigurat medical din Romania.
Prima unitate medicala in parteneriat public si privat – care va oferi servicii gratuite pentru toate persoanele incluse in sistemul de asigurari de sanatate – a fost inaugurata in prezenta premierului Nastase si a ministrului sanatatii si familiei, Daniela Bartos. Potrivit premierului, un centru de tipul celui din Arad va diminua mult cheltuielile cu sanatatea, pentru ca oamenii nu vor mai fi obligati sa ramana internati cate o saptamana pentru cateva analize. In centrul de diagnostic si imagistica, analizele cele mai complexe pot fi realizate in cel mult o ora, dupa acest interval omul plecand acasa.
Janocs Mezares, presedintele Consiliului de Administratie al companiei Euro Medic International, a declarat, cu aceeasi ocazie, ca centrul medical este unul de referinta, toate serviciile fiind decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pe baza unor contracte ce urmeaza a fi perfectate.
Investitia in centrul aradean depaseste cinci milioane de dolari si reprezinta primul pas dintr-un program amplu de investitii in sistemul public de sanatate din Romania, valoarea totala a proiectului, dupa deschiderea altor trei centre, urmand sa atinga 20 milioane de lei.
Cu o suprafata totala de 1.500 de metri patrati, centrul este dotat cu echipamente de investigatie si diagnoza de ultima ora si va functiona cu program nonstop. El are capacitatea de a sustine, pe parcursul unui an, peste 50.000 de tipuri de proceduri si de investigatii, precum rezolutie magnetica nucleara, computer tomograf, camera gamma, raze X, mamografie, ultrasunete, oseodensiometru, ecograf cardiac (Echo Doppler), monitor Holter si test de efort. De asemenea, centrul include o sectie de urologie, dotata cu sisteme de terapie litoriptor si cu aparat pentru terapie de prostata.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane