Home Fără categorie Razboi comercial intre marii producatori de tigarete

Razboi comercial intre marii producatori de tigarete

DISTRIBUIŢI

Piata tigaretelor din Romania este zguduita, de ceva timp, de un razboi comercial de proportii intre cele trei mari concerne care produc in Romania, ale carui consecinte sunt de natura a dezvalui adevarata -fata- a acestora. Marile companii s-au angrenat intr-o batalie continua de ieftinire a tigaretelor (dupa Marlboro, urmeaza, de astazi, Kent si Rothmans), de natura a-i bulversa pe responsabilii cu fiscalitatea din Ministerul Finantelor. La randul lor, consumatorii nu pot sa fie decat bucurosi de evolutia preturilor (scadere de aproape 30% in cazul tigarilor -premium-), situatie de natura a-i ingrijora pe cei de la Ministerul Sanatatii, pusi in fata tendintei de crestere a consumului de -iarba dracului- in randul populatiei.

Atac la baioneta

Primul pas in conflictul deschis dintre marii producatori internationali a fost facut in urma cu cateva luni, cand Philip Morris a scazut drastic preturile la tigarile -LM-, de la 21.000 lei la 15.000 lei/pachet (28,5%). Rezultatul pe piata a fost o crestere exponentiala, pe segmentul respectiv de calitate, a cererii de LM, in detrimentul marcilor companiilor concurente, Winston – Japan Tobacco International (JTI) si Pall Mall – British American Tobacco (BAT), care au ramas la 21.000 de lei/pachet. Miscarea a tinut timp de circa o luna, Philip Morris reasezand pretul, dar la doar 17.000 de lei, consolidandu-si segmentul de piata adjudecat. Se parea ca cei doi concurenti au inghitit galusca si au lasat lucrurile in plata Domnului, pe principiul ca Philip Morris se va -sufoca- si va reveni in pluton. Cat de gresita a fost aceasta ipoteza a demonstrat-o urmatoarea mutare a lui Philip Morris. In urma cu doua saptamani, pretul tigaretelor Marlboro a fost prabusit cu 10.000 de lei, de la 35.000 de lei la 25.000 de lei pachetul (tot cu 28,5%). Lovitura nu numai sub centura, dar si de gratie in acelasi timp, tirul fiind dedicat -in principal- producatorului de Kent si Rothmans (BAT), concurentul direct pe segmentul de calitate in cauza, deoarece Camel are un segment de piata cvasi-nesemnificativ. Cati fumatori sa mai cumpere Kent ori Rothmans cu 35.000 de lei sau Lucky Strike cu 28 de mii, cand aveau sub nas Marlboro la 25 de mii de lei, altii decat impatimitii marcilor? Astfel incat, British American a cedat, din ratiuni de piata, -santajului- Philip Morris anuntand ieftinirea, de azi, a marcilor Kent, Rothmans, Lucky Stryke si Pall Mall, la 25, 20 si 19 mii de lei pachetul. Ca ieftinirea -va tine- sau nu, o stie numai piata sau Ministerul Finantelor, cel din urma numai daca va renunta la calitatea de spectator in favoarea celei de administrator al veniturilor bugetare.

Incasarile bugetare, in pericol

La inceputul anului trecut, producatorii internationali au tipat ca din gura de sarpe cand Guvernul a luat masura majorarii accizelor la tigarete. Se hotarase atunci cresterea acestora de la 2 la 2,2 euro/1.000 de tigarete in timp ce componenta ad-valorem fusese majorata de la 25% la 30% din pretul maxim cu amanuntul. -Despre profituri vom vorbi cand productia de tigarete in Romania va deveni profitabila- sau -S-ar putea sa fim nevoiti sa sistam productia-, au plans reprezentantii multinationalelor pe umarul Guvernului sau al presei. De atunci, accizele au crescut de doua ori, ajungand in prezent la 2,42 euro + 33% din pretul -la taraba-, ca sa nu mai vorbim de deprecierea cu circa 30% a monedei nationale. In ciuda acestor evidente, iata ca marile companii reduc drastic acum preturile produselor, raspunsul la intrebarea cum de se pot ieftini tigarile in asemenea hal fiind la indemana celor de la Ministerul Finantelor. Deocamdata, acestia se multumesc sa-si manifeste o timida nemultumire vizavi de o viitoare reducere a incasarilor bugetare. Problema este insa cu totul alta. Responsabilii Ministerului Finantelor au la indemana toate fundamentarile de preturi depuse, in ultimii ani, de Philip Morris, BAT sau JTI. Daca este adevarat ca acestia au reusit o micsorare atat de drastica a costurilor incat sa-si permita o asemenea reducere de pret, atunci este OK, inseamna ca se poate opera mult-amanata crestere a accizelor, ca -este loc-. Daca insa s-ar dovedi ca multinationalele implicate accepta sa vanda in pierdere, in detrimentul bugetului, numai pentru acapararea pietei, este cazul ca cei de la Finante sa-si faca datoria, sa constate incalcarea legii si sa purceada la aplicarea acesteia, legislatia in vigoare prevazand confiscarea veniturilor celor surprinsi cu astfel de practici.

Comerciantii – dezorientati, contrabandistii in deruta

-Asistam la un razboi de proportii uriase, care a intors piata cu susul in jos. Cand au dat pretul jos la Marlboro, cu greu am facut fata decapitalizarii, trebuind sa vindem stocurile cu pierderi substantiale. Acum Kentul. Pot doar spera ori ca ieftinirea nu va fi de durata, ori ca voi vinde un asemenea volum de marfa, incat sa-mi pot acoperi pierderile-, ne-a spus ieri un angrosist. Cat despre contrabandisti (in tara sunt mii de distribuitori care vand tigarile netimbrate, provenite din contrabanda), acestia sustin ca noile preturi le-au redus drastic vanzarile. -Au preturi acum mai mici ca ale noastre. Nu mai reusim sa vindem decat marci care nu se produc sau nu se importa in Romania, dar si la alea ne-au scazut vanzarile-, ne-au declarat acestia.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.