Ilan Laufer, absolvent de IEFS și pus de PSD ministru pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a anunțat că de la 1 septembrie se va introduce măsura numită „split TVA”:”Un alt element foarte important care va intra în vigoare de la data de 1 septembrie este un cont dedicat TVA care se va numi ‘Split VAT’. Veţi avea un cont de unde veţi lucra cu TVA-ul atunci când achiziţionaţi sau când faceţi plăţi, dar din acel cont nu veţi putea să retrageţi banii. Aceştia vor fi blocaţi pentru transferul de TVA către furnizor sau către stat. Lucrul acesta este un pas foarte important, este aplicat şi în alte ţări, urmând să fie introdus şi în Marea Britanie şi deja aplicat în Polonia de o perioadă scurtă de timp”, a explicat Laufer. Ceea ce nu a luat în calcul ministrul fotomodel sunt achizițiile cu numerar care încă sunt la modă în România și faptul că se vor dubla comisioanele bancare pentru plățile companiilor. Simplu și pentru el: faci două plăți, comisionul e dublu. Laufer a devenit cunoscut pentru aparițiile lui mondene și în revistele glossy (vezi foto).
Hilde Brandl, Președintele Organizației Oamenilor de Afaceri din PNL -București, a criticat și ea măsura lui Laufer:
„Intenția Guvernului de a introduce de la 1 septembrie 2017 “split tva” (obligarea companiilor din România să își creeze conturi separate pentru plata TVA) va reprezenta un nou moment stânjenitor pentru Guvernul Dragnea II, deoarece propunerea pur și simplu nu poate intra în vigoare la termenul anunțat.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să obțină avizul Comisiei Europene și o derogare de la Directiva 112 / TVA. Pentru asta, Guvernul trebuie să prezinte Comisiei un studiu independent care să demonstreze că firmele care funcționează în România se fac vinovate de o fraudă semnificativă care afectează într-un procent uriaș încasările la buget. Acest studiu nu există și este imposibil de realizat profesionist în mai puțin de două luni.
În plus, intenția Guvernului de a introduce “split tva” reprezintă o nouă măsură pompieristică, pe care pesediștii vor să o ia, fără a avea în spate o consultare cu mediul de afaceri și fără a avea un studiu de impact care să arate exact care vor fi efectele modificărilor.
Comparația cu Marea Britanie este una mincinoasă. În UK, guvernanții nu au anunțat că îl introduc în două luni, ci au început cu o consultare publică pe gov.uk. Britanicii înțeleg că predictibilitatea și transparența sunt esențiale și că Statul nu poate acționa dictatorial.
În Marea Britanie avem deja primele rezultate ale analizei, iar acestea confirmă faptul că ideea reprezintă un plus birocratic pentru companii, plus ce necesită resurse financiare, umane și logistice. Iar toate acestea se vor duce în prețul final al bunurilor și al serviciilor pe care companiile le oferă.
Din păcate, astfel de idei nu fac decât să încetinească ritmul de dezvoltare pe care astăzi companiile private și antreprenorii l-au stabilit la o viteză excelentă. Iată însă că, administrația pesedistă, în loc să permită acest ritm, face tot posibilul să-l încetinească prin tot felul de măsuri, care de care mai originale, precum “split tva”, impozitul pe cifra de afaceri, impozitul pe gospodărie și multe altele. Războiul Guvernului cu mediul de afaceri nu va avea însă învingători. În final va pierde doar România.” a conchis Brandl.