In urma negocierilor dintre reprezentantii Termoelectrica si cei ai companiilor din sectorul minier, pretul carbunelui va fi majorat din luna august cu circa 20%. Cresterea pretului carbunelui, combustibil utilizat la obtinerea a 60% din totalul energiei electrice produse de Termoelectrica, va impune o noua presiune asupra pretului energiei. Cu atat mai mult, cu cat Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu a luat in calcul la ultima majorare a pretului energiei electrice si al celei termice influentele unei astfel de cresteri a pretului carbunelui.
Desi reprezentantii Ministerului Industriei si Resurselor (MIR) sustin ca actuala ajustare a pretului carbunelui nu va atrage dupa sine o crestere a pretului energiei electrice si termice, este evident ca, in viitorul apropiat, influentele acestuia se vor face simtite din plin. Daca, asa cum se intampla in fiecare anotimp rece, preturile combustibililor pe piata internationala se vor mari, Termoelectrica va fi nevoita sa-si reanalizeze situatia costurilor de productie si, daca va fi cazul, sa solicite o noua majorare a pretului.
Pe de alta parte, cresterea pretului carbunelui era vitala pentru a nu adanci nivelul pierderilor unitatilor din sector. Culmea este ca unul dintre factorii ce au condus la necesitatea stabilirii unui nou pret al carbunelui este tocmai majorarea pretului energiei, care se regaseste in costurile de extractie. Cercul se inchide si, fie ca se va impune o noua majorare a pretului energiei, fie ca acesta va ramane nemodificat, dar vor creste pierderile din sectorul minier (acoperite cu bani de la buget), contribuabilul va fi obligat sa suporte din propriul buzunar direct sau indirect aceste gauri.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane