RomTelecom trece printr-o perioada de criza acum, cand se realizeaza tranzitia de la un monopol de stat la o companie competitiva cu actionariat majoritar privat, a declarat dl James Stuart Hubley, director general al RomTelecom. -In conditii de monopol, veniturile cresc, costurile de asemenea, dar toata lumea e multumita pentru ca aceasta situatie e gestionata foarte bine. Concurenta insa aduce operatori care pot oferi tarife mult mai mici, astfel ca exista riscul de a pierde clientii valorosi, cei mai importanti din punct de vedere al cotei de venituri pe care o asigura operatorului-, a explicat dl Hubley. Validat de catre Consiliul de Administratie in functia de director general al RomTelecom, la inceputul lunii aprilie, James Hubley a prezentat ieri intr-o prima conferinta de presa tintele de dezvoltare ale operatorului roman de telecomunicatii. -Imi voi concentra atentia asupra transformarii RomTelecom intr-o firma cu care se trateaza usor, care ofera servicii accesibile si rezolva problemele clientilor sai-, a afirmat managerul RomTelecom precizand ca in cativa ani operatorul roman trebuie sa ajunga din punct de vedere al performantelor la nivelul companiilor europene de telecomunicatii.
Convorbirile telefonice locale nu vor mai fi subventionate de cele interurbane
Cum se vor atinge insa aceste obiective ramane de vazut, avand in vedere ca reprezentantul RomTelecom nu a oferit detalii privind strategia de reorganizare a companiei, programul investitional, segmentele de servicii pe care se va dezvolta. De altfel, James Hubley a explicat ca nu are mandat sa ofere date financiare despre RomTelecom, de acum inainte toate aceste informari urmand sa vina de la actionarul majoritar, grupul elen OTE. -Aceasta schimbare a intervenit in momentul in care OTE a devenit actionar majoritar la RomTelecom. Acest lucru se intampla cu orice firma care devine parte dintr-o alta companie si cand rezultatele financiare se consolideaza la nivelul intregului grup-.
Este clar insa ca, pentru a deveni eficient, operatorul roman de telecomunicatii va trece printr-o perioada de transformari majore care implica atat o noua politica tarifara, cat si redimensionarea numarului de personal. -Prima problema se refera la reechilibrarea tarifelor in asa fel incat veniturile din traficul international si interurban sa nu mai subventioneze tarifele locale. Toate companiile de telecomunicatii preexistente concurentei s-au confruntat cu astfel de probleme-, a afirmat dl Hubley. El a explicat ca, o data cu liberalizarea pietei, concurenta se manifesta cu acuitate pe segmentele de servicii ce asigura cele mai mari profituri, cum ar fi convorbirile internationale si interurbane. In aceasta situatie, se impune stabilirea unor tarife care sa reflecte costurile exacte pe fiecare segment de activitate. Desi a recunoscut necesitatea majorarii tarifelor pentru convorbirile locale, oficialul RomTelecom nu a avansat un procentaj de crestere sau o data de la care se va aplica. Aminitim ca intr-un studiu efectuat de compania Roland Berger se estima o crestere a tarifelor pe bucla locala de 20%, majorare justificata prin lipsa de competitie pe acest segment al telefoniei. RomTelecom va introduce, in cursul acestui an, pachete de servicii cu minute incluse pentru un anumit tip de convorbiri.
-De asemenea, compania va introduce un nou sistem de facturare a convorbirilor, mai complex, care va tine cont de noile servicii pe care compania le va lansa. De altfel, noul sistem de facturare va constitui una dintre destinatiile fondurilor alocate pentru investitii in 2003-, a mai spus Hubley.
Programul de investitii al operatorului de telecomunicatii va fi orientat catre proiectele care raspund cat mai fidel necesitatilor clientilor companiei. -Doua criterii vor sta la baza analizei: oportunitatea plasarii acestor fonduri catre anumite destinatii si profitabilitatea investitiei, adica potentialul acestor fonduri de a genera profit in cel mai scurt timp-, a declarat James Hubley.
Disponibilizari in functie de eficienta
In ceea ce priveste redimensionarea numarului de personal, dl Hubley a subliniat ca acest aspect este luat in calcul in contextul eficientizarii activitatii. Unul dintre indicatorii de performanta conform standardelor europene este tocmai numarul de linii telefonice raportate pe cap de salariat. Cu cat numarul de linii pe salariat este mai mare, cu atat costurile operatorului sunt mai mici, eficienta este mai mare si poti fi competitiv ca pret-. Oficialul RomTelecom a aratat ca raportul poate fi imbunatatit pe doua cai, fie prin reducerea numarului de personal, fie prin cresterea numarului de linii. Dl Hubley sustine ca nu s-a stabilit inca o cifra a personalului care urmeaza a fi disponibilizat, avand in vedere ca pentru stabilirea unei scheme optime de personal -trebuie analizati o multime de indicatori de eficienta-. La sfarsitul anului 2002, RomTelecom avea 30.080 de angajati, pentru ca la sfarsitul lunii martie numarul acestora sa ajunga la 29.233. Conducerea OTE Telecoms a anuntat la inceputul acestui an ca in perioada 2003-2004 vor fi disponibilizati de la RomTelecom 9.000 de oameni.
La finele anului 2002, RomTelecom avea 4,2 milioane de linii telefonice fixe cu 3,4% mai mult fata de finele lui 2001. Rata de penetrare a telefoniei fixe in Romania este in prezent de numai 18%, fata de nivelul de 30% inregistrat in statele vecine, precum Ungaria.
RomTelecom a incheiat anul trecut cu pierderi nete de 64,6 milioane euro, in crestere cu 38,9% fata de 2001. Totusi, compania a reusit sa isi reduca datoriile nete cu 17%, la 391,1 milioane euro.