Home Fonduri Europene Cât poate cheltui Guvernul Tăriceanu într-o lună?

Cât poate cheltui Guvernul Tăriceanu într-o lună?

DISTRIBUIŢI

Cam așa ar suna o întrebare pe deplin justificată de zvonurile care circulă în piață. Potrivit acestora, bugetul general consolidat a înregistrat, la finele perioadei ianuarie-noiembrie, un deficit de circa 1% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit unor surse din Ministerul Economiei și Finanțelor, preluate de Mediafax.
După primele zece luni, același instrument înregistra un excedent, de 0,12% din PIB! Altfel spus, forțând puțin nota, s-a reușit cheltuirea într-un fel sau altul a unei sume de aproape 1,5 miliarde euro (peste 4,3 miliarde lei). Am folosit termenul "forțat" pentru că "gaura" are dublă proveniență: și din majorarea cheltuielilor, și din nerealizarea veniturilor programate.
Veniturile colectate la cele patru mari componente ale bugetului general consolidat au însumat, după primele 11 luni, 105,42 miliarde de lei, în urcare cu 21,05% față de perioada similară din 2006, conform datelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Veniturile raportate după 11 luni reprezintă 26,98% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru acest an de Comisia Națională de Prognoză (CNP), de 389,8 miliarde lei. Veniturile colectate la bugetul de stat au fost sub nivelul programat, de 74,66 miliarde de lei, situându-se la 68,1 miliarde de lei (cele mai consistente creșteri fiind raportate în cazul impozitului pe venit și salarii). Cu alte cuvinte, șansa de a se realiza nivelul pe care mizau Vosganian și Tăriceanu pentru a acoperi creșterile salariale și de pensii nejustificate de sporul de productivitate e minimă. Și trebuie să mai subliniem un lucru: singurul eveniment notabil care a avut loc în această lună cruntă pentru buget a fost devansata mărire a pensiilor! În aceste condiții nu putem decât zâmbi amar citind interviurile date de premier în presa străină în care acesta nu găsea nici o problemă în finanțarea creșterilor veniturilor populației în anul electoral de grație 2008!
La a treia rectificare bugetară din acest an, aprobată în 19 noiembrie, Guvernul a redus plafonul de deficit bugetar la 2,4% din PIB. Comisia Europeană a avertizat însă că deficitul va fi de 3,2% din PIB la sfârșitul anului, conform metodologiei europene, dacă nu vor fi luate măsuri pentru controlul strict al cheltuielilor. Pentru 2008, deficitul bugetului consolidat a fost stabilit la 2,7% din PIB.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.