
Ministerul Economiei și Finanțelor prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial a lansat, săptămânile trecute, cererea de propuneri și proiecte în vederea obținerii de fonduri nerambursabile ce vor fi destinate intreprinderilor mari, în cadrul programului "Creșterea Competivității Economice", ce vizează sisteme de producție inovative și eficiente, consolidarea și modernizarea sectorului productiv prin investiții tangibile și pregătirea pentru un mediu economic competitiv.
Proiectele ce vor participa la această licitație vor trebui să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate și să prezinte strategii pe termen lung cu privire la: investițiile și pregătirea pentru concurența pe piața Întreprinderilor mari, construcția și modernizarea spațiilor de producție, achiziția de noi echipamente tehnologice pentru a îmbunătăți calitatea produselor și a serviciilor oferite.
Valoarea finanțării nerambursabile pentru un singur proiect este de maxim 18,5 milioane de lei, bugetul alocat acestei licitații fiind 215 milioane lei. Câștigătorii licitației vor avea o perioadă de trei ani de zile pentru a implementa proiectele prezentate inițial.
Întreprinderile mari pot depune proiectele la sediul AMPOS din Calea Victoriei 152, până în luna octombrie a acestui an, iar cererile de finanțare trebuie să întrunească și să vizeze anumite activități eligibile. Practic, se poate aplica pentru crearea unei noi unități de producție (cum ar fi o secție nouă într-o fabrică sau o instalație performantă, excepție făcând delocalizarea unor activități similare sau transferul unei capacități de producție dintr-un stat membru UE), extinderea unei unități existente pentru creșterea capacității de producție, diversificarea producției prin lansarea de noi produse sau modernizarea întreprinderii.
Condiții
În afara unui proiect bine pus la punct, cei ce participă la licitațiile pentru aceste tipuri de fonduri au de îndeplinit și condițiile de eligibilitate administrative. Solicitanții trebuie să fie operatori economici înregistrați legal în România, care au peste 250 de angajați sau realizează o cifră de afaceri anuală netă de peste 50 milioane euro, sau ale căror active totale depășesc 43 milioane de euro. O altă condiție clară este faptul ca întreprinderea ce aplică pentru fondurile nerambursabile nu trebuie să se încadreze la categoria IMM, așa cum sunt definite acestea în legea 346/2004. De asemenea, foarte important de reținut este faptul că sunt acceptate pentru finanțare numai companiile care se încadrează în anumite coduri CAEN.