Ministrul agriculturii a ținut să precizeze, cu ocazia lansării Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), că materialele informative cu privire la finanțările europene pentru agricultură și dezvoltare rurală sunt gratuite. Chiar dacă sunt tipărite de firme private, dar au sigla ministerului, nimeni nu vă poate cere bani pentru ele.
Prima sesiune de proiecte pentru cele trei măsuri din PNDR, respectiv modernizarea fermelor, creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere, dezvoltarea satelor, se va încheia pe 28 martie, iar până în luna mai UE va vira prima tranșă din fondurile alocate pentru 2008, însumând 250 de milioane de euro. Pentru prima măsură, suma maximă pe proiect este de 1-2 milioane de euro, în funcție de tipul investiției, până în 2010. Plafonul maxim al sprijinului pentru măsura a doua poate urca până la trei milioane de euro pentru investițiile formelor asociative care deservesc membrii asociației. Măsura privind renovarea și dezvoltarea satelor are avantajul finanțării de 100% din cheltuielile eligibile în cazul proiectelor de utilitate publică și de 70% în cazul celor generatoare de profit.
Anul acesta vor fi organizate șase sesiuni de apeluri de proiecte în intervalul martie-august. Pentru fiecare sesiune este alocat un buget, pentru fiecare măsură în parte. Dacă valoarea proiectelor depuse nu va depăși suma alocată, atunci se va verifica dacă sunt îndeplinite cerințele europene și proiectele vor fi trimise spre aprobare. Dacă valoarea proiectelor depășește alocarea financiară, atunci se va ține cont și de numărul de puncte care se acordă pentru îndeplinirea fiecărui criteriu de eligibilitate. În cazul în care vor mai rămâne bani necheltuiți, se va organiza o nouă sesiune în noiembrie-decembrie. Dacă un proiect nu reușește să obțină finanțare într-o sesiune, dar acumulează un punctaj mai mare decât cel minim, atunci va intra în competiție în sesiunea următoare. Dacă nici cu această ocazie nu obține fonduri, va fi retrimis solicitantului.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane