Reprezentanții fermierilor afirmă că ministrul mediului, Atilla Korodi, trebuia să îi consulte înainte de a se pronunța cu privire la interzicerea cultivării plantelor modificate genetic, arătând că o astfel de interdicție ar avea "efecte majore" asupra economiei.
"Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a luat notă cu îngrijorare, de preocuparea dumneavoastră și a ministerului pe care îl coordonați, cu privire la promovarea, în cultură, a plantelor modificate genetic în România. (…) Apreciem ca surprinzătoare această decizie fără consultarea producătorilor agricoli, cei ce vor fi afectați direct de o asemenea întreprindere cu efecte majore în domeniul economic al României", se arată într-o scrisoare deschisă transmisă de către organizația agricultorilor ministrului Korodi.
LAPAR mai solicită ministerului organizarea unei conferințe în care să fie dezbătută, din punct de vedere științific și economic, activitatea de cultivare a organismelor modificate genetic, iar deciziile luate de instituția publică să fie anulate până la "pronunțarea acestei reuniuni".
Attila Korodi a solicitat joi Comisiei de Securitate Biologică, instituție ce va deveni operațională în două-trei săptămâni, să analizeze și să exprime un punct de vedere științific în legătură cu porumbul modificat genetic MON810, produs de compania Monsato. Ministrul a precizat că, în cazul în care organismul nou înființat va decide că, din punct de vedere științific, porumbul modificat genetic al Monsanto este nociv, cultivarea sa va fi interzisă prin hotărâre de guvern.
"Noi avem mari semne de întrebare cu privire la cultivarea acestui soi și nu putem fi, în aceste condiții, în favoarea cultivării lui", a declarat, la acea dată, Korodi.
Ministrul a mai afirmat că, deși în acest an cultivarea porumbului modificat genetic în România este legală, instituția pe care o conduce recomandă fermierilor să nu-l folosească în detrimentul celui natural.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane