– Certificatul de calificare se acorda numai persoanelor juridice care trebuie sa faca dovada ca nu se afla in stare de faliment, lichidare sau suspendare, sunt la zi cu datoriile catre stat si dispun de personal calificat, iar lucrarile anterioare nu fac obiectul unor litigii privind indeplinirea contractului ori calitatea executiei – Certificarea se acorda pentru fiecare tip de activitate in parte, prima fiind taxata cu 200 de euro, iar urmatoarele – cu cate 100 de euro – Initiatorii spun ca pana la sfarsitul acestui an, certificarea ar putea deveni obligatorie, printr-un act normativ
Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) a elaborat un regulament privind -organizarea activitatii de certificare a calificarii antreprizelor de constructii membre ARACO in domeniul constructiilor – grupa de activitati 45 CAEN-, prin care firmele de profil sunt calificate pentru licitatii de achizitii publice, investitii private si executia de lucrari in tara si strainatate. Aceasta masura, avand si sprijinul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL), a fost initiata cu scopul declarat de a elimina firmele-fantoma de pe piata lucrarilor de constructii, in special la nivel local. -In general, licitatiile nationale organizate de MLPTL se desfasoara corect, dar cele organizate de unele consilii judetene sau regii locale sunt castigate si pe alte criterii decat cele oficiale, astfel ca ARACO propune acest sistem de calificare, pentru protejarea firmelor serioase fata de concurenta neloiala-, ne-a declarat directorul general-adjunct al ARACO, Tudor Gavrila. El a mai precizat ca atestarea este, deocamdata, facultativa, reprezentand -o autentificare profesionala a companiilor care participa la licitatiile de lucrari publice, iar preocuparea pentru introducerea acestor norme se manifesta si in tarile Uniunii Europene, unde se pregateste inclusiv o directiva in acest sens-.
Dosarul firmei trebuie sa fie impecabil
Pentru a obtine Certificatul de calificare (vezi facsimilul alaturat), solicitantul trebuie sa depuna la dosar o cerere-tip, insotita de o serie de documente din care sa rezulte ca firma nu se afla in stare de faliment, lichidare sau suspendare, e la zi cu datoriile catre stat si dispune de personal calificat, iar lucrarile anterioare nu fac obiectul unor litigii privind indeplinirea contractului ori calitatea executiei; de asemenea, se solicita informatii privind dotarea cu echipamente specifice lucrarilor de constructii aflate in stare de functionare, ca si informatii privind asigurarea calitatii. In ceea ce priveste marimea companiei (in functie de cifra de afaceri si numarul de angajati), se vor lua in considerare criteriile stabilite prin Legea 133/1999 (Legea IMM) republicata.
Se poate solicita calificarea pentru lucrari precum organizarea santierelor si pregatirea terenului (cod CAEN 451), constructii noi, reparatii si intretineri, transformari si consolidari de cladiri si constructii de geniu civil (cod 452), cai de comunicatii terestre si constructii destinate sportului, exclusiv cladirile (cod 4523), constructii hidrotehnice, alte constructii ingineresti (cod 4525), instalatii si izolatii (453) si finisaje (454). Taxa de atestare aferenta unei activitati este de 200 de euro, iar pentru adaugarea altora – cate 100 de euro pentru fiecare in parte. Certificatul este valabil timp de trei ani de la eliberare, cu posibilitatea prelungirii, care se va face in baza unei noi analize.
Fiecare dosar este analizat de catre un Consiliu de certificare a calificarii antreprizelor de constructii, format din membri ai conducerii ARACO (presedinte, prim-vicepresedinte, trei vicepresedinti, director general si secretarul consiliului) si invitati din partea unor institutii de invatamant superior, reprezentanti ai unor ministere, ai unor organisme de reglementare si asociatii profesionale din domeniu. Consiliul se intruneste de cate ori sunt inaintate 10 dosare ce trebuie analizate.
Pana in prezent, peste 60 de companii membre ale ARACO au obtinut Certificate de calificare.