Home Imobiliare Asigurarea locuintelor ar putea deveni obligatorie din 2004

Asigurarea locuintelor ar putea deveni obligatorie din 2004

DISTRIBUIŢI

Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor apartinand persoanelor fizice impotriva dezastrelor si calamitatilor naturale va fi finalizat in urmatoarele saptamani, existand posibilitatea ca actul normativ sa fie aplicat din 2004, au anuntat surse guvernamentale, citate de Mediafax.


Conform proiectului de lege, persoanele fizice vor plati, anual, o prima de asigurare de 0,2% pentru locuintele din mediul urban si de 0,3%, pentru cele din mediul rural, din suma pentru care se incheie asigurarea, care nu va depasi 15.000 de euro.

Asiguratorul va plati pentru pagubele produse din cauze naturale, cutremur de pamant, inundatie, alunecare de teren si incendiu. Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Administratiei Publice si Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei urmeaza sa stabileasca, in perioada urmatoare, statutul institutiei care va incasa primele de asigurare si modul prin care vor fi garantate despagubirile acordate populatiei in cazul unor dezastre si calamitati naturale.

Potrivit surselor citate, Banca Mondiala a propus guvernului un sistem de asigurare a locuintelor similar celui care functioneaza in Turcia si care prevede, in principal, ca primele de asigurare sa fie incasate de catre o agentie nationala non-profit, aceasta garantand si plata despagubirilor.

O alta varianta propusa de autoritatile romane prevede ca sumele colectate in baza acestui proiect de lege sa fie gestionate de catre o societate de asigurari cu capital majoritar de stat, dar care sa poata investi aceste fonduri in diverse plasamente.

-In urmatoarele saptamani se va alege una dintre aceste doua variante-, au spus sursele citate. Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, numarul locuintelor pentru care au fost incheiate polite de asigurare este cuprins intre 5% si 10% din totalul imobilelor aflate in proprietate privata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.