Home Imobiliare Autostrazile din beton, o solutie pe termen lung

Autostrazile din beton, o solutie pe termen lung

DISTRIBUIŢI

Pana acum, nici guvernantii, nici autoritatile locale nu au gasit o solutie la problema gropilor. In schimb, patronatele din industrie spun ca detin solutia: drumurile sa fie construite de acum incolo cu ciment in loc de bitum.

Drumurile din beton au o durata de aproape patru ori mai mare decat cele acoperite cu covor asfaltic. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns in urma unui studiu efectuat de specialistii din domeniul constructiilor. In plus, cheltuielile de intretinere a drumurilor de beton sunt cu 40-50% mai mici decat in cazul celor asfaltate, a declarat ieri Silviu Opris, presedintele executiv al Confederatiei Patronale din Industrie (CONPIROM).

Recent, Patronatul din industria cimentului din Romania (CIROM) a comandat un studiu prin care sa se compare costurile legate de intretinerea si durata de viata a unui drum din beton fata de unul din bitum. Rezultatele acestuia sunt cel putin spectaculoase.

Cheltuielile pentru constructia unui kilometru de autostrada acoperita cu asfalt se ridica la aproximativ 11 miliarde de lei. Acelasi kilometru de autostrada acoperita cu beton va costa noua miliarde de lei. Aceasta inseamna o economie de doua miliarde, spun cei de la CIROM. Evident, cimentul special pentru drumuri (CD 40) se vinde cu maximum 2.500 de lei kilogramul, in timp ce bitumul adus din import costa minimum 5.500 de lei pe kilogram.

Pentru drumul din asfalt se vor mai cheltui inca trei miliarde de lei pentru astupatul gropilor pe durata de viata a drumului. In acelasi timp, pentru drumul de beton costurile de intretinere se ridica la doar un miliard de lei pe intrega sa durata de viata. In tara noastra exista in total 400.000 de kilometri de drumuri, din care 15.000 de kilometri de drumuri nationale si 200.000 de kilometri de drumuri calificate.

Durata de exploatare a unui drum din beton este de 20-30 de ani, in timp ce drumurile cu imbracaminte asfaltica trebuie refacute din temelii dupa maximum opt ani. Si asta pentru ca stratul de beton prezinta o rezistenta mecanica la nivelul stratului de uzura de 1,6-3 ori mai mare decat cea a asfaltului. In acelasi timp, asfaltul crapa pe timp de iarna si se topeste vara din cauza caldurii excesive. Astfel, crapaturile se transforma in gropi, iar gropile in cratere – asa cum s-a intamplat iarna tracuta.

DN 6, Bucuresti – Alexandria, de exemplu, a fost acoperit cu beton si a avut o durata de viata de 60 de ani, ne-a declarat inginerul Manole Serbulea, fostul director al Institutului de Cerectari pentru Drumuri si Poduri. Prin comparatie, autostrada Bucuresti – Pitesti a avut nevoie de mai putin de trei ani pana sa devina aproape impracticabila.

Din punct de vedere al sigurantei in trafic, asigura o vizibilitate mai buna pentru ca sunt mai deschise la culoare decat cele din asfalt. In plus, stratul de beton are aderenta mult mai buna decat asfaltul, pentru ca este mai poros – deci scade distanta de franare, mai ales in conditii de carosabil umed.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.