Viceprimarul George Scripcaru a declarat ca in Brasov exista terenuri care sa poata fi acordate tinerilor, in baza Legii nr. 15, pentru a-si construi case, dar ca acestea nu se vor repartiza foarte curand. -Brasovul este un oras dificil, pentru ca nu dispune de foarte multe terenuri, iar unele dintre cele existente au situatii juridice neclare. Acum ne aflam intr-o faza intermediara de identificare. Spre exemplu, terenurile din zona Triaj apar la cartea funciara ca apartinand comunei Sanpetru, iar Valea Cetatii ca ar fi islaz comunal. Mai exista 40 de hectare in cartierul Bartolomeu, dar avem unele neclaritati cu Institutul Cartofului. Si gradinile din zona Warte vor fi destinate constructiei de locuinte, dar numai dupa expirarea termenului Legii nr. 10-, explica dl Scripcaru.
Municipiul Brasov este un oras aproape blocat, dupa ce de-a lungul timpului a pierdut terenuri foarte valoroase, care sunt acum exploatate de localitatile din jur. Iar proprietarii a numeroase constructii aflate in intravilanul municipiului platesc taxe la primariile localitatilor invecinate. Tot din cauza lipsei terenurilor, in oras nu se mai pot construi locuinte noi, iar preturile la cele existente cresc ca painea dospita.
Consilierii atrag atentia ca situatia patrimoniului Brasovului trebuie clarificata cat nu e prea tarziu. -Avem cazuri in care firme importante, care isi construiesc sedii pe terenurile dintre zona Poenelor si Noua, platesc taxe la municipiul Sacele. S-a ajuns in situatia aceasta din cauza ca localitatile cu pricina si-au introdus in patrimoniu cat mai mult teren, iar din partea Brasovului n-a protestat nimeni-, explica Sorin Grigorescu, consilier local. Presedintele Comisiei de monitorizare a serviciului public patrimoniu, consilierul local Paul Gontea, spune ca, in aceste conditii, stabilirea si identificarea patrimoniului public si privat al municipiului este o actiune prioritara. -Din cauza neclaritatilor nu putem incepe o serie intreaga de investitii si se pierd venituri care ar putea intra la bugetul local, bani cu care se pot face multe-, a mai spus dl Gontea.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 28.04.2025, 20:37:36