Home Imobiliare Casele si apartamentele din Cluj-Napoca si Timisoara, mai scumpe decat cele din...

Casele si apartamentele din Cluj-Napoca si Timisoara, mai scumpe decat cele din Bucuresti

DISTRIBUIŢI

Aveti bani de investit? Luati-va apartamente in Bucuresti – sunt cele mai ieftine – sau case in Iasi! Fugiti ca dracul de tamaie de Cluj-Napoca si Timisoara, orasele cu cea mai scumpa piata imobiliara din Romania.


Sa fie de vina -orasul in oras-, cum mai este numit centrul universitar Cluj? Aici vin anual 80.000 de studenti, care se adauga celor 340.000 de locuitori ai orasului Cluj-Napoca si care au nevoie de o locuinta, capacitatea caminelor studentesti fiind depasita de mult. Sa fie de vina jocul piramidal Caritas, de pe urma caruia primii imbogatiti au fost clujenii, multi plasandu-si averile in bunuri imobiliare, pentru care au platit indiferent cat li s-a cerut, fiindca aveau de unde? Sa fie de vina numarul mare de firme din Cluj, judetul fiind cunoscut ca unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat? Cert este ca in acest oras sunt cele mai scumpe locuinte din tara, in multe cazuri mai scumpe chiar decat in Capitala.

Garsonierele clujene nu au concurenta

Am analizat piata imobiliara in cinci din marile orase ale Romaniei, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, luand in considerare numai ofertele de vanzare de locuinte (nu si de terenuri), pe sapte categorii: garsoniere, cu doua camere, cu trei camere, cu patru (sau mai multe) camere, case si vile. In doua cazuri ne-au lipsit informatiile (garsoniere in Iasi si vile in Brasov), deci acestea nu apar in graficul preturilor medii ale locuintelor din cele cinci orase.

Cluj-Napoca -bate tot- la preturi medii, cu exceptia caselor, unde Capitala este peste. Media la garsoniere – 15.000 de euro – este cu cateva mii de euro peste toate mediile celorlalte orase.

La doua si trei camere, Clujul este -de nepretuit-

Categoria apartamentelor cu doua camere este cea care marcheaza dramatic prapastia dintre preturile de pe piata clujeana si restul tarii, media din Cluj fiind chiar dubla fata de cea a altor orase.

Cu un pret mediu de 28.000 de euro platit la Cluj-Napoca puteti cumpara doua apartamente de acest gen in Iasi, respectiv unul si jumatate, daca putem spune asa, in orice alt oras.

Si in cazul apartamentelor cu trei camere, disproportiile se pastreaza. Pretul mediu de pe piata clujeana, 35.000 de euro, este dublu fata de Iasi, Brasov si Capitala, abia Timisoara reusind, cat de cat, sa taloneze aceste preturi, cu cei 25.000 de euro ai sai. La patru camere, situatia este aproximativ aceeasi. Decat sa dam 42.000 de euro pentru un apartament cu patru camere in Cluj-Napoca, mai bine ne mutam la Iasi, Brasov sau Bucuresti, unde cu aceiasi bani ne luam doua apartamente: intr-unul stam si pe al doilea, mai mic, il inchiriem.

Decat o vila la Cluj, mai bine doua la Iasi

Pretul caselor este singurul domeniu unde municipiul Cluj-Napoca este intrecut de Capitala.

Vorbim de preturi medii, pentru ca exista oriunde preturi exagerate. Media Bucurestilor este de 43.000 de euro, fata de numai 35.000 de euro, pretul mediu clujean. Iasii continua sa fie pe ultimul loc la preturi, ca la toate celelalte categorii. In cazul vilelor, Clujul redevine fruntas, cu o medie de 100.000 de euro, dubla fata de a Iasilor.

Unde va puteti muta cu 35.000 de euro?

O familie alcatuita din trei-patru persoane are nevoie de cel putin trei camere. In medie, un apartament cu trei camere in Cluj-Napoca costa 35.000 de euro. Spunem in medie, pentru ca exista unele si cu 70.000 de euro. Cu cei 35.000 de euro va puteti muta pe str. Liviu Rebreanu, apartament semidecomandat, de 65 mp, la etajul 1 din 4, sau pe Calea Manastur, apartament decomandat, de 76 mp, etajul 5 din 8, sau chiar in piata Cipariu, tot decomandat, 64 mp, dar la parter, intr-un bloc cu patru etaje.

Cu aceiasi bani, in Timisoara va puteti lua o casa cu trei camere, cu o suprafata locuibila de 100 mp si 700 mp de teren. Tot 35.000 de euro va costa o casa in Brasov, cu trei camere, in zona Fartec, suprafata locuibila 200 mp, teren 490 mp. In Bucuresti, cu doar 20.000 de euro va alegeti cu un apartament cu trei camere in sectorul 5, zona Cinema Lira, decomandat, 80 mp, etajul 5 din 8, sau sectorul 1, Piata Kogalniceanu, 56 mp, etajul 5 din 6. Daca doriti mai mult spatiu, 100 mp in sectorul 3, zona Calarasi, la parter, costa 30.000 de euro. Si va raman bani si pentru mobila.

Pentru pretentiosii care isi permit…

Daca sutele de mii de dolari sau de euro va dau afara din casa, le puteti folosi achizitionand o vila in catierul Intre Lacuri din Cluj-Napoca (250.000 de dolari) sau o alta din cartierul Zorilor (450.000 de dolari). In Timisoara, al doilea oras ca preturi medii dupa Cluj-Napoca, o vila ajunge si la 500.000 sau chiar 650.000 de euro. Despre casele de epoca din Capitala nici nu e bine sa vorbim, acolo sutele de mii fiind insuficiente.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.