Dacă afară este cald şi bine nu înseamnă că trebuie să uităm de încălzirea locuinţei noastre în iarna care se apropie, după cum spune şi vorba romanească: -să-ţi faci iarna car şi vara sanie -. În această ordine de idei, vă prezentăm cateva exepmle de încălzire a locuinţei cu avanatajele şi dezavantajele de rigoare.
Alegerea centralei termice este destul de greu de făcut pentru trebuie să luaţi în calcul mai mulţi factori: tipul de locuinţă, perioada în care imobilul necesită încălzire şi nu în ultimul rand bugetul disponibil pentru achiziţionarea sistemului şi cel pentru achiziţionarea ulterioară a combustibilului. Pentru apartamente există variantele cu gaz sau curent electric, în cazul unei case se mai adaugă şi varianta cu lemne.
În ceea ce priveşte centrala termică pe combustibil solid (lemne sau cărbune), avantajul îl reprezintă combustibilul ieftin. Din nefericire, acest sistem de încălzire prezintă multe dezavantaje. Unul dintre cele mai neplăcute este necesitatea de a încărca foarte des combustibilul. Un al doilea inconvenient este generat de întreruperea curentului electric. La centralele termice pe combustibil solid lipsa circulaţiei agentului termic prin instalaţie poate genera probleme serioase; odată aprins combustibilul solid în focarul centralei, nu se poate stinge imediat, iar acesta produce o cantitate de caldură care trebuie consumată, potrivit centrale-termice.ro. Investiţia iniţială este şi ea destul de mare.
Dacă alegeţi centrala termică pe curent electric beneficiaţi de avantajul unei exploatări uşoare. Faptul că reţeaua de alimentare cu curent electric este dezvoltată la nivel naţional constituie de asemenea un avantaj. Dezavantaje există însă şi aici. Poate fi necesară refacerea branşamentului de energie electrică, iar gama de putere este şi ea redusă. Acest tip de instalaţie este cel mai costisitor.
Costuri estimative
Cea mai avantajoasă parte a fi centrala termică pe gaz. Combustibilul este şi în acest caz încă ieftin şi prezintă soluţii tehnice multiple: centrale termice cu tiraj natural, cu tiraj forţat, în condensaţie, cu camera etanşă de ardere, cazan de pardoseală, preparare instantanee de apă caldă menajeră sau cu boiler. Gama de puteri este foarte variată, instalaţia prezentand usurinţă în exploatare. Singurul dezavantaj este reţeaua de distribuţie nedezvoltată în toată ţara. Acest inconvenient poate fi însă înlăturat prin utilizarea unui rezervor propriu de combustibil, cu costuri mai mari însă.
În funcţie de preţul de achiziţionare a centralei, cele mai ieftine utilizează combustibil solid, următoarele în top sunt cele pe gaz urmate de cele care utilizează electricitatea. Astel, o centrală termică pe lemne costă între 2.200 şi 17.500 lei. Preţul unei centrale pe gaz este cuprins între 3.000 şi 12.000 lei, iar cel al unei centrale electrice porneşte de la aproximativ 6.000 de lei, putand atinge 25.000. În situatia în care aveţi o casă de vacanţă, usurinţa în exploatare recomandă centralele electrice care nu sunt utilizate în fiecare zi, ci doar pentru sfarşitul de saptămană, micşorandu-se costurile de exploatare, altfel destul de mari. Pentru o casă de locuit în mod curent puteţi alege o centrală termică pe combustibil solid sau pe gaz.
Aceste trei tipuri de centrală termică sunt cel mai des utilizate în Romania, cele solare prinzand de asemenea teren. Dar după cum ne-am obişnuit tehnologia avansează şi ne uimeşte în fiecare zi. Un exemplu în acest sens este pompa de caldură cu stalpi de gheaţă. Acest sistem se bazează pe legile naturii şi în acelaşi timp foloseşte o tehnologie nouă. Energia pentru încălzirea gazului pleacă din compresor, prin profilele de aluminiu, care condensează umiditatea din aer, transformand-o în timp în gheaţă. Ţările în care se utilizează cei mai mulţi stalpi de gheaţă pentru încălzit sunt: Suedia, Norvegia, Danemarca, Polonia, şi Estonia, potrivit 1001case.ro. O astfel de centrală costă aproximativ 12.000 lei.