Home Imobiliare Centrul Istoric al Capitalei zace in ruine, in asteptarea constructorilor

Centrul Istoric al Capitalei zace in ruine, in asteptarea constructorilor

DISTRIBUIŢI

Anuntata cu mare aplomb si tam-tam, reabilitarea Centrului Istoric intarzie sa demareze. Motivul? Lipsa interesului din partea investitorilor. Acestia nu s-au prezentat la licitatia care a fost organizata la inceputul acestei saptamani. Conditiile draconice care le-au fost impuse pot reprezenta una din cauzele pentru care constructorii n-au dat navala. Cert este insa ca lucrarile de reabilitare a Centrului Istoric nu vor debuta nici in luna iunie, desi proiectul trebuie finalizat pana in aprilie, anul viitor.

Desi au platit cate 500 de euro pentru achizitionarea caietului de sarcini, niciuna din cele noua companii romanesti, spaniole, austriece, germane si grecesti nu s-a prezentat la licitatia organizata, luni, la sediul municipalitatii.

-Nu stiu. S-ar putea ca, din cauza complexitatii lucrarilor, a conditiilor impuse prin caietul de sarcini si a felului in care am cerut ca lucrarile sa fie executate, sa-i fi depasit pe ofertanti. Nu e o simpla asfaltare la care se pricep toti si pentru care se bat ca disperatii. Sunt lucrari de alta natura, mai complexe, combinate, adica infrastructura edilitara, infrastructura rutiera combinata cu elemente de mobilier urban, aspecte urbanistice ce trebuie rezolvate-, a declarat, arhitectul Catalin Cazacu, seful de proiect pentru reabilitarea Centrului Istoric.

Garantii de 200.000 de euro

Potrivit acestuia, una dintre cauzele neprezentarii constructorilor la licitatie ar putea fi si conditiile impuse de catre finantator, respectiv Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). -Probabil ca si conditiile impuse de BERD ar putut fi greu indeplinite de ofertanti. Nu stiu, cert este ca lucrarile programate pentru luna iunie se amana-, a mai spus Cazacu. Printre ofertantii care nu au facut fata cerintelor municipale se numara Strabag AG (Austria), OPCA – Obras Publicase Cimento Armado SA (Spania), SC Spedition UMD SRL (Bacau – Romania), Porr Construct SRL (Romania), Bau Unter Nehmung Ganit Graz (concern romano-german), SC Tehnologica Radion SRL (Romania), SC Euroconstruct Trading *98 SRL (Romania) si Sedesa SRL (firma romano-greaca). Prin caietul de sarcini, municipalitatea a cerut constructorului garantii de participare de 200.000 de euro.

Dovada ca au mai executat lucrari similare

Firmele au mai fost obligate totodata sa faca dovada ca, in ultimii cinci ani, au realizat lucrari similare, a caror valoare sa fi fost de cel putin 20 milioane de euro. Societatea constructoare trebuia in acelasi timp sa aiba o cifra de afaceri de cel putin 30 milioane de euro in ultimii trei ani. Potrivit arhitectului Cazacu, lucrarile de reabilitare trebuie realizate printr-o tehnologie aparte, fiind interzise sapaturile in zona centrului istoric. -Inlocuirea retelelor de utilitati se face prin <neodig tehnology>, adica fara sapatura deschisa. Cu alte cuvinte, constructorul trebuie sa lucreze in subteran pentru inlocuirea retelelor de utilitati, fara sa sape insa la suprafata-, a explicat Cazacu, referindu-se astfel doar la una dintre cerintele impuse de municipalitate.

-La loc comanda-, a treia oara!

Aceasta este cea de-a treia amanare a demararii lucrarilor de reabilitare a Centrului Istoric. Chiar si asa, oficialii municipalitatii sunt optimisti, apreciind ca nu vor pierde finantarea pentru acest proiect. -In niciun caz nu se va pierde finantarea. Vom revizui probabil cerintele din caietul de sarcini, bineinteles, cu acordul BERD. Insa finantarea nu se pierde-, a afirmat Cazacu.

Lucrarile trebuiau sa inceapa la sfarsitul lunii iunie, cu un an mai tarziu fata de momentul in care au fost anuntate. Municipalitatea dispune de bani inca din luna aprilie a anului 2003, dar a efectuat prima tragere, de un milion de euro, abia anul trecut, cand banii au fost utilizati pentru proiectare si consultanta.

Proiectul multisector refacerea Centrului Istoric, pentru care municipalitatea a obtinut un credit de 25 milioane de euro de la BERD, are ca termen de implementare aprilie 2007. Valoarea totala a investitiei este de 35 milioane de euro, insa diferenta de 10 milioane de euro este asigurata de municipalitate, din emisiunea de eurobonduri municipale si granturi al guvernului Olandei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.