Numai investitiile straine masive, atrase printr-un set de politici macroeconomice, pot determina revigorarea pietei autohtone a inchirierilor de locuinte, reiese dintr-un studiu in acest sens elaborat de compania de dezvoltare imobiliara Impact.
-Marii investitori vor fi prezenti pe piata romaneasca cu miliarde de dolari doar daca va scadea numarul proprietarilor (renuntarea la faramitarea proprietatii rezidentiale) si se va tripla chiria minima, determinand ca profitul sa fie cel putin de 12 – 15%/an. Astfel, economia de piata functionala reala manifestata si pe piata locuintelor si chiriilor va determina ca orasele sa arate la nivel occidental-, se arata in studiul citat.
Romania poate beneficia de investitii imobiliare masive in spatii comerciale sau birouri si in domeniul rezidential daca raportul intre pretul de cost si pretul de inchiriere este corespunzator. Astfel, daca pretul de cost este de 600$/mp si chiria lunara este de 10$/mp, intr-un an se incaseaza 120$/mp, deci investitia poate fi recuperata in cinci ani de zile.
In acest fel, rata de recuperare a investitiei ajunge la 20% pe an, ceea ce determina atractivitatea afacerii. Daca in domeniul spatiilor comerciale sau al birourilor astfel de randamente financiare mai sunt posibile, in domeniul rezidential doar 2 – 3% din piata chiriilor ce are platitori straini poate suporta astfel de preturi ridicate.
Piata obisnuita a chiriilor platite de romani cu venituri peste medie este mai modesta: pentru un apartament de doua camere se platesc 100 – 150 $/luna, adica 2 – 3$/mp, ceea ce asigura o incasare de 24 -36 $/mp pe an. Cum valoarea unui apartament cu doua camere la bloc este de 8.000 – 12.000 $, rezulta ca recuperarea investitiei se poate face in 7 – 8 ani. Acest segment, unde randamentele financiare sunt de 14 – 16%, reprezinta 8 – 10% din piata chiriilor.
Insa in rest chiriile platite sunt reduse la jumatate, astfel incat recuperarea investitiei se face in 10 – 15 ani, asigurand randamente de numai 6 – 10%. Pentru apartamente din blocuri obisnuite, situate departe de centru, se platesc chirii lunare infime, de 0.5 – 1$/mp. Mai mult, orice investitie facuta de proprietari cu scopul cresterii confortului este sortita esecului, din cauza incapacitatii chiriasilor de a suporta chirii mai mari.
Situatia se poate schimba doar acordandu-le facilitati fiscale investitorilor in locuinte destinate inchirierii, indiferent daca locuintele sunt obtinute prin reabilitarea celor vechi, fie ca sunt nou construite, aceasta este concluzia studiului.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane