Relatiile contractuale si de cooperare dintre hoteluri si agentiile de turism vor fi reglementate printr-un cod de practici realizat de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) si Federatia Industriei Hoteliere (FIHR) dupa modelul unor reguli similare internationale. Potrivit ministrului Dan Matei Agathon, Codul de practici vizeaza diminuarea unor practici neloiale din turismul romanesc si reglementeaza contractele incheiate intre hoteluri si agentiile de turism, compatibilizeaza legislatia contractuala in turism si asigura protectia consumatorului si cresterea calitatii serviciilor.
In opinia lui Cornel Gaina, presedintele ANAT, contractele din turismul romanesc nu erau standardizate, ceea ce a cauzat, uneori, neintelegeri intre partile implicate. -Codul stabileste ca agentiile de turism au dreptul la un comision a carui marime poate sa difere in functie de negocieri, dar in orice caz trebuie stipulat in contractul dintre hotel si agentie. Comisionul mediu cedat agentiei este de 10%, limita minima fiind de 5%. Pretul din contract a fost stabilit, de principiu, sa nu fie mai mare decat cel afisat la receptie-, a precizat Marcel Badescu, presedintele de onoare al ANAT.
Incepand de ieri, potrivit unui ordin al ministrului turismului, noul document a devenit norma obligatorie pentru toti operatorii din piata turistica romaneasca.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane