Home Imobiliare Constructia Esplanada va demara anul viitor

Constructia Esplanada va demara anul viitor

DISTRIBUIŢI

Lucrarile de constructie la Esplanada – grandiosul proiect imobiliar din centrul Capitalei, ce va inghiti aproximativ un miliard de euro – vor demara anul viitor, anunta optimiste autoritatile. Si asta in conditiile in care mai mult de jumatate din terenul aferent proiectului este revendicat. In acelasi timp, municipalitatea le ofera proprietarilor de terenuri din zona 1.000 de euro pe mp, in timp de pretul practicat in zona este cu mult mai mare, ajungand chiar si la 1.700 euro/mp. Primarul Capitalei ii ameninta cu exproprierea pe proprietarii care nu accepta pretul oferit de primarie.

Ieri, a fost semnat, la Bucuresti, momorandumul pentru proiectul imobiliar Esplanada. Lucrarile vor demara, anul viitor, iar prima faza a dezvoltarii urmeaza sa fie finalizata in 7-10 ani. -Suntem optimisti in ceea ce priveste data inceperii proiectului. Primaria Bucurestiului ne-a asigurat ca problemele legate de teren vor fi rezolvate in scurt timp. Avem rabdare, pentru ca este vorba de un proiect foarte mare-, a spus, ieri, Todd Cowen, director executiv al companiei Trigranit, dezvoltatorul proiectului.

Amenintari cu exproprierea!

Trebuie amintit ca terenul pe care va fi dezvoltat proiectul, aflat in proprietatea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, are o suprafata de peste 107.000 de metri patrati si este delimitat de strazile Unirii, Octavian Goga, Nerva Traian si Mircea Voda. Proprietarii terenurilor pe care va fi amplasat proiectul imobiliar Esplanada care nu vor accepta oferta de rascumparare a primariei vor fi expropriati, a declarat, ieri, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu. -Nu putem sa acceptam ca o zona atat de importanta a Bucurestiului sa fie fragmentata, de aceea am vrut pe cale amiabila – si disponibilitatea cetatenilor este totala in a vinde – sa gasim pretul corect-, a spus Videanu, precizand totodata ca pretul va fi stabilit pe baza unei evaluari obiective, realizate de un evaluator agreat. -Daca asteptarile cetatenilor sunt atat de mari comparativ cu ceea ce inseamna evaluarea corecta, sigur va trebui sa apelam la institutia exproprierii pentru a realiza un proiect de utilitate publica-, a amenintat edilul sef.

Pretul oferit de stat, mai mic decat pretul pietei

Potrivit acestuia, dintre cei 25 de proprietari care au depus cereri de revedicare, 17 au fost de acord cu toate evaluarile si cu pretul propus. -Mai sunt unii ale caror asteptari sunt foarte mari. Problema este ca municipalitatea nu poate negocia cu fiecare in parte, este o regula, va trebui sa platim acelasi pret tuturor proprietarilor in functie de evaluare-, a mai spus Videanu. Municipalitatea ofera in schimbul unui metru patrat de teren 1.000 de euro. Preturile practicate de regula in zona sar mult de aceasta valoare, ajungand chiar si pana la 1.700 de euro/mp.

Esplanada se doreste a fi simbolul Capitalei

Proiectul imobiliar ale carui lucrari sunt preconizate de autoritati sa inceapa anul viitor se doreste sa devina, in timp, simbolul Capitalei. Esplanada va cuprinde spatii de birouri cu o suprafata de 210.000 de metri patrati, locuinte dezvoltate pe o arie de 90.000 de metri patrati si spatii comerciale si de distractie insumand 120.000 de metri patrati. Complexul va dispune si de un centru cultural de circa 30.000 de metri patrati, precum si 270.000 de metri patrati de parcare. -Vrem sa construim un simbol pentru Romania. In momentul in care se pomeneste de Romania sau de Bucuresti sa te gandesti la acest simbol. In plus, complexul va fi un punct de atractie turistic si va aduce un motiv in plus multinationalelor sa investeasca in Romania-, a mai spus Cowen.

Complexul ca fi preluat de stat in 49 de ani

Potrivit acestuia, pe langa investitia directa, de un miliard de euro, care va fi realizata pentru dezvoltarea proiectului, Esplanada va atrage inca doua-trei miliarde de euro investitii conexe atat din partea companiilor romanesti, cat si a celor straine. Potrivit memorandumului semnat ieri de catre autoritati, terenul va fi concesionat firmei Trigranit pe o perioada de 49 ani. Dupa aceasta perioada, complexul de locuinte, birouri si spatii comerciale va fi preluat in administrare de catre statul roman. Pana la preluarea intregului complex, statul ar putea administra mai multe cladiri sau ar putea incasa o parte din profitul rezultat in urma proiectului. -Personal, eu agreez varianta ca statul sa primeasca una, doua sau trei cladiri si cred ca cel mai bine ar fi sa preluam centrul cultural-, a declarat, ieri, Laszlo Borbely, ministru delegat pentru lucrari publice.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.