Home Imobiliare Constructorii romani vor primi in strainatate acelasi salariu ca in tara

Constructorii romani vor primi in strainatate acelasi salariu ca in tara

DISTRIBUIŢI

Un muncitor care alege sa lucreze intr-o tara straina ar urma sa fie platit ca in tara de origine. Discriminare sau nu, aceasta este una dintre prevederile -Directivei Bolkenstein-, ce urmeaza sa fie supusa votului in Parlamentul European la sfarsitul acestei luni. Pentru a protesta impotriva adoptarii unei astfel de masuri, sindicatele romanesti din constructii vor organiza, pe 29 noiembrie, un pichet la sediul Delegatiei Uniunii Europene. Presedintele Federatiei Generale a Sindicatelor din Constructii -Familia-, Dan Cristescu, a anuntat ieri ca nu este de acord cu acest proiect de directiva care se refera la serviciile europene, in care se mentioneaza -principiul tarii de origine-. Potrivit acestui principiu, un lucrator roman care pleaca sa munceasca intr-o tara din Uniunea Europeana va fi platit cu un salariu echivalent cu cel pe care il primeste in Romania. -Asta e discriminare. Pentru ca interesul romanului nu este sa castige afara cat ar castiga aici. Ar fi inuman sa se intample asa ceva, dar nu cred ca se va ajunge pana aici-, ne-a declarat, ieri, Marin Cristea, director general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).


Dintre tarile Uniunii Europene, Germania este singura care doreste aceasta directiva, celelate tari, printre care si Romania, ca viitoare membra UE, fiind impotriva ei. Pe de alta parte, sectorul de constructii se confrunta in prezent cu o lipsa acuta de forta de munca, tocmai din cauza migrarii excesive a romanilor in afara granitelor.

Pe piata romaneasca, tot mai putini constructori calificati

-Mana de lucru pe acest sector de activitate a scazut foarte mult in ultima perioada, cei mai multi dintre oameni alegand sa plece sa munceasca in vestul Europei, pentru ca sunt mai bine platiti-, a declarat presedintele sindicatului Familia, Dan Cristescu. Potrivit acestuia, numai in zona Torino sunt in jur de 65.000 de romani care lucreaza in constructii. In Romania, din cauza sistemului de salarizare, nu se mai gaseste nici macar forta de munca mediu calificata, cu care sa se faca lucrarile in constructii. Mana de lucru in sector este atat de necesara, incat sunt cazuri in care se organizeaza licitatii pentru obtinerea muncitorilor sau, si mai grav, s-a ajuns in situatia ca acestia sa fie -furati- de la un contrctor la altul, a precizat Cristescu. In aceste conditii, este foarte posibil ca firmele care activeaza pe aceasta piata sa se indrepte catre Republica Moldova, pentru furnizarea personalului necesar. Toate acestea nu s-ar intampla daca salariile muncitorilor romani ar fi atragatoare. Exista niste tinte salariale la care sindicatul si patronatul din domeniu lucreaza, tinte potrivit carora salariul minim brut pe ramura constructii ar urma sa ajunga, in 2009, la 1.200 de lei noi, in conditiile in care, in prezent, salariul minim pentru necalificati este de 370 de lei noi. In opinia lui Cristescu, la noi se pot dubla salariile daca ar exista capacitate de negociere intre sindicat si patronat.

Munca la negru infloreste

Cat priveste numarul lucratorilor la negru pe acest domeniu de activitate, liderul sindical este de parere ca acesta este cuprins intre 50.000-100.000 de muncitori, care se adauga celor 300.000 de salariati cu acte in regula. Rata cea mai mare a muncii la negru se intalneste peste tot la tara, unde constructiile sunt ridicate in regie proprie. Potrivit oficialului ARACO, fenomenul muncii la negru in constructii nu poate fi cuantificat. -Nu pot da o cifra exacta, insa fenomenul exista. Mai grav este insa faptul ca riscam sa ramanem fara constructori, acestia preferand sa plece in numar mare in strainatate, unde castiga mult mai bine-, a precizat Cristea.

Casa de Concedii, functionala din 2007

Pentru alinierea tarii noastre la standardele tarilor din comunitatea europeana, Sindicatul elaboreaza un Acord Social Sectorial, in care este prevazuta si infiintarea unei Case Nationale de Concedii, care sa plateasca concediile medicale si de odihna, dar si bonificatiile de Paste si de Craciun, in functie de orele lucrate. In cadrul acestei Case, care va functiona ca o mare societate de asigurare, fiecare angajat va avea un cont al lui. In prezent, procesul de organizare se afla in stadiul transferului de know-how, de la Torino si Milano, urmand ca ea sa devina operationala la inceputul anului 2007. O organizatie similara se regaseste in tari precum Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Franta, Olanda, Germania etc., Romania urmand sa fie prima tara din estul Europei care va avea o institutie similara.


CNADNR a pierdut procesul cu sindicatul

Tot ieri, presedintele Sindicatului Familia a declarat ca sindicatul din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a castigat in instanta procesul intentat companiei ca urmare a neachitarii primelor bianuale si de vacanta aferente anului 2004 pentru 3.200 de salariati din cadrul companiei. Fata de suma solicitata pentru plata primelor, in valoare de 4,2 miliarde de lei, salariatii au castigat si despagubiri cifrate la 85% din valoarea primelor. In prezent, CNADNR risca un nou proces, pentru ca nu au demarat negocierile unui alt contract colectiv de munca.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.