Proprietarii sau locatarii cladirilor degradate care refuza sa faca lucrari de reparatii risca amenzi de pana la 100 milioane de lei. La fel si cei care vor fi depistati de reprezentantii Inspectoratului in Constructii ca au facut modificari neautorizate in locuinte.
Locuitorii din zonele istorice se vor alege, pe deasupra, si cu dosare penale. Inspectoratul in Constructii al judetului Sibiu a identificat cladirile degradate sau in pericol de prabusire si a trimis adrese catre asociatiile de proprietari, avertizandu-le sa inceapa reparatiile. Conform directorului institutiei, Gheorghe Septilici, in Sibiu nu au fost descoperite blocuri in stare avansata de degradare, care ar putea pune in pericol viata locatarilor. Sunt insa imobile care necesita lucrari la fatada.
Reprezentantii Inspectoratului in Constructii Sibiu vor controla modul in care sunt intretinute blocurile si casele de pe raza judetului. Acolo unde se vor constata nereguli, vor aplica amenzi ce pot ajunge pana la 100 milioane de lei. In ultimele trei luni, Inspectoratul a identificat toate cladirile din Sibiu, degradate in diferite stadii. -S-au descoperit putine constructii in pericol de prabusire, ceea ce nu este de mirare, avand in vedere ca judetul este in afara zonei seismice. Au fost identificate, totusi, cateva, mai ales in Orasul Vechi. Nici un bloc nu intra insa in aceasta categorie-, afirma Gheroghe Septilici, directorul Inspectoratului in Constructii.
Asociatiile de locatari vor fi obligate, totusi, sa tencuiasca si sa zugraveasca fatadele blocurilor si sa le repare acoperisurile. Proprietarii cladirilor cu avarii au primit, deja, din partea Inspectoratului, adrese prin care sunt avertizati sa inceapa lucrarile de reparatii.
Amenzi si dosare penale
Conform Legii 453/2001, proprietarii si chiriasii sunt obligati sa intretina imobilele pe care le locuiesc, pentru ca acestea sa nu ajunga in stare de colaps, dar si din considerente estetice.
Cei care nu se conformeaza sunt pasibili de amenzi intre 10 si 100 milioane de lei. Cei care efectueaza lucrari neautorizate risca aceleasi amenzi. -Ii sfatuiesc pe sibieni sa obtina neaparat autorizatii pentru modificarile pe care vor sa le faca in locuinte. Mai ales ca acestea se dau relativ usor-, sustine Septilici. Locuitorilor Orasului Vechi, prinsi cu lucrari neautorizate, li se vor intocmi, pe deasupra, si dosare penale.
Pedepse cu inchisoarea
Legea 453/2001 prevede pedepse grele pentru lucrarile neautorizate efectuate in locuinte, care cauzeaza accidente. Conform actului legislativ, modificarile facute in apartament fara aprobare si care pot avea consecinte grave asupra locatarilor sau cladirii se considera fapta penala si se pedepsesc cu inchisoare de la 5 la 10 ani. Daca modificarile produc pierderi de vieti omenesti, vatamare corporala grava sau distrugerea totala sau partiala a constructiei, acest lucru se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani.