Toamna bate la usa si piata imobiliara, amortita aproape complet in perioada concediilor, incepe sa se miste. Este de asteptat ca numarul tranzactiilor imobiliare sa creasca vertiginos nu numai datorita celor care-si cumpara sau isi vand locuinta, ci si datorita miilor de studenti care opteaza pentru inchirierea unui apartament sau a unei garsoniere pe durata anului universitar. In aceste conditii, politia a furnizat o serie de sfaturi utile celor care vor sa vanda, sa cumpere sau sa inchirieze case, fara a cadea victime excrocilor.
Numarul agentiilor imobiliare este suficient de mare pentru a va asigura ca puteti gasi servicii de calitate. Nu ezitati deci sa consultati mai multe oferte, inainte de a realiza efectiv o tranzactie. La fel de atenti trebuie sa fiti (ba chiar mai mult) daca ocoliti intermediarii si tratati afacerea direct cu cumparatorul, vanzatorul sau potentialul chirias.
Verificari la Registrul Comertului si la Finante
Faptul ca exista atat de multe agentii imobiliare nu inseamna, automat, ca toate sunt si serioase. Nu putini au fost cei care, de-a lungul anilor, au fost inselati de persoane care se pretindeau agenti imobiliari.
Astfel, daca doriti sa realizati o tranzactie prin intermediul unei agentii, este util sa verificati compania imobiliara la care apelati la Oficiul Registrului Comertului, pentru a stabili daca aceasta este inregistrata, si la Administratia Financiara, cu scopul de a va lamuri ca firma in cauza desfasoara activitati in perioada in care dumneavoastra solicitati o intermediere in domeniu.
Cu alte cuvinte, evitati situatia de a incheia o tranzactie printr-o agentie imobiliara-fantoma, care poate ca nu mai are activitate de ani de zile.
Puteti chiar sa discutati cu politistul sectorist sau cu un specialist din cadrul Politiei Judiciare care are in competenta zona in care este situata agentia respectiva, pentru a obtine referinte despre activitatea acesteia. Nu in ultimul rand, este bine sa verificati daca firma in cauza este membra a Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI), caz in care agentul imobiliar va avea un ecuson specific. Apartenenta la UNAI a unei agentii poate fi verificata si pe Internet, la adresa www.unai.ro.
Nu semnati documente in alb
In cazul in care negociati direct cu cumparatorul, vanzatorul, proprietarul sau chiriasul, selectati cu atentie persoanele care va vor intra in locuinta.
Pastrati documentele (acte de proprietate si de identitate) in locuri greu accesibile, cunoscute doar de dumneavoastra si verificati periodic locul in care sunt tinute acestea. Daca au disparut, sesizati imediat politia. Nu semnati nici un document pana nu il cititi cu atentie sau pana nu apelati la consultanta juridica de specialitate. Daca vi se cere sa semnati un document in alb, este un semn aproape clar ca sunteti viitoarea victima a unei escrocherii. In cazul inchirierii unui imobil, fara a invada intimitatea persoanei, puteti verifica periodic ce fac chiriasii dumneavoastra.
In nici un caz nu trebuie sa primiti in gazda persoane despre care nu detineti nici un fel de date. Nu semnati documente pana cand nu cititi continutul acestora (daca nu puteti face acest lucru din diverse motive, apelati la o persoana de incredere). In alta ordine de idei, in termenul legal de 15 zile de la data inchirierii locuintei, rezolvati formalitatile privind acordarea vizei de flotant. De acestea trebuie sa va ocupati personal. In nici un caz nu le incredintati chiriasilor actele originale.
Daca doriti sa incheiati un contract de vanzare-cumparare a locuintei, dar intentionati ca pe durata vietii sa continuati sa locuiti acolo, verificati existenta unei asemenea clauze in contract.
Legitimati-l pe agentul imobiliar
Falsii agenti imobiliari nu fac decat sa arunce o pata pe munca agentiilor imobiliare serioase. Politia a primit numeroase sesizari de locuinte vandute de mai multe ori de catre falsi proprietari sau falsi agenti imobiliari. Pentru a va feri de acestia, controlati cu atentie legitimatia pe care v-o prezinta agentul imobiliar si verificati daca are viza lunara sau trimestriala. Atentie mare si la posibilele stersaturi si la liniile stampilei de pe fotografie, care trebuie sa corespunda cu persoana in cauza. Nu ezitati sa cereti numarul de telefon de la agentia pe care pretinde ca o reprezinta si sunati la aceasta, pentru a obtine date despre el. Daca va pretinde bani inainte de semnarea contractului, refuzati-l: comisioanele se platesc intotdeauna abia dupa realizarea tranzactiei.