Tranzactiile de pe piata imobilelor reprezinta bune ocazii pentru multi infractori de a-i escroca pe naivi. Este si motivul pentru care, in fiecare an, sute de prahoveni si nu numai sunt inselati la cumpararea sau vanzarea unei locuinte si ajung pe drumuri.
Impostorii
Un tip de inselaciune se poate petrece prin agentiile imobiliare -fantoma-. In acest caz, escrocul pretinde ca este directorul sau reprezentantul unei firme care de fapt nu exista.
Pentru a fi mai credibil, inchiriaza un apartament, isi procura o stampila, chitantiere si precontracte, dupa care isi cauta victime publicand anunturi la mica publicitate, in care pretinde ca intermediaza vanzarea si cumpararea de locuinte. Atunci cand si-a gasit victimele, cel in cauza le percepe comisioane pentru care elibereaza si cate o chitanta stampilata, pentru a castiga increderea clientilor. Dupa ce a obtinut in acest mod o anumita suma de bani, infractorul dispare.
O alta metoda de a escroca este utilizata de agentii imobiliari falsi. De data aceasta, escrocul se prezinta drept agent imobiliar al unei firme oarecare, folosind o legitimatie falsa. Dupa ce duc o scurta munca de convingere, acestia solicita diverse sume de bani, dupa care se fac nevazuti.
Pentru a evita asemenea -tepe-, este indicat sa apelati numai la agentii membre ale Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI), lista lor putand fi consultata pe site-ul www.unai.ro.
Chiriasii–tepari-
Printre chiriasii de buna credinta se strecoara si indivizi care profita de neglijenta proprietarilor in ceea ce priveste modul de pastrare a actelor casei si celor de identitate pentru a-si insusi ilegal locuintele acestora.
O data intrati in posesia documentelor, acest gen de escroci falsifica actul de identitate, dupa care vand apartamentul in cauza. Nu putine au fost cazurile cand, sub diverse pretexte, teparii au obtinut semnaturi -in alb- de la proprietarii unor case, in baza carora au fost intocmite ulterior procuri notariale prin care au pretins ca au fost mandatati sa vanda locuintele, lucru pe care l-au si facut. Pot aparea probleme chiar si atunci cand posesorii locuintelor incheie de bunavoie un contract de vanzare-cumparare cu o persoana oarecare, fara insa a verifica existenta unei clauze prin care sa li se asigure ramanerea in casa pentru un anumit interval de timp. Acestia sunt scosi in strada imediat ce au semnat actele notariale.