Cumpararea unei locuinte la un pret mai redus trebuie urmata, inevitabil, de investirea altor sume de bani in amenajarea ei.
Pentru gresie, faianta, tamplarie, robinete si multe alte nevoi, se scot din buzunare bani grei. Dincolo de aspectul material al problemei, cel care se hotaraste sa schimbe fata locuintei sale trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare, pentru ca un astfel de proces este unul de durata.
Solutiile de renovare sunt la indemana oricui
Multi oameni cu care am discutat ne-au marturisit ca atunci cand au golit casa pentru a o transforma in santier nici nu au stiut de unde sa inceapa.
De cele mai multe ori, apartamentele construite in vremurile trecute nu mai pot satisface dorinta de spatiu pe care o simtim cu totii. Camerele ingramadite, zidurile inutile care despart holurile si camarile amplasate aiurea in mijlocul bucatariei nu fac decat sa ne mareasca adrenalina de fiecare data cand incercam sa mobilam incaperile.
Piata ne ofera o gama generoasa de idei si materiale, ce satisfac si cele mai pretentioase gusturi. Bine este ca ideile proprietarilor sa capete un aer de specialitate si, tocmai de aceea, discutiile cu specialistii sunt esentiale. Arhitectii ne pot spune ce putem darama, unde putem muta bucataria sau baia si ne pot sfatui cu privire la culorile ce se poarta sau care se potrivesc camerelor noastre.
Parchet sau gresie?
Asistam in aceste timpuri la un curent contradictoriu in amenajarea locuintelor. Atunci cand ne hotaram sa schimbam fata pavimentelor, avem de ales intre gresie si noul tip de parchet stratificat, rezistent la apa si foc. Cei care au fost plecati in Spania si Italia vin inapoi teribil de incantati de ideea montarii gresiei peste tot, in sufragerie, dormitoare, bai si bucatarie. De altfel, aceasta solutie are parti bune, dar si parti rele. Astfel, gresia este foarte usor de intretinut. Preturile variaza in functie de marimea placii si de calitate. Un metru patrat de gresie poate fi achizitionat pentru o suma cuprinsa intre 180.000 si 500.000 lei. In magazinele de specialitate putem gasi gresie mov, roz, grena sau neagra. De altfel, exista gresie care imita podeaua sau parchetul, precum si gresie care aduce a zid de caramida. Gratie inovatiilor din ultimul timp, putem inlocui cu succes gresia cu parchetul stratificat, fara sa ne temem ca acesta s-ar putea umfla daca ni se sparge vreo teava. Acest parchet ne poate usura de suma de 270.000-290.000 de lei pentru un mp. La acesti bani trebuie sa adaugam banii necesari pentru adeziv sau folia protectoare, in functie de felul parchetului, si cei pentru bagheta care delimiteaza peretele de pardoseala. Nu trebuie sa ne facem griji pentru montat, pentru ca firmele specializate ne ofera montaj contra sumei de 50.000 de lei pe mp.
Ce facem cu usile?
Usile sunt, pentru cei mai multi dintre noi, un mare stres. Trebuie sa stim ca, atunci cand montam o usa, suntem obligati sa spargem peretele, lucru mai putin convenabil atunci cand l-am incarcat cu faianta sau alte lucruri. In comert, o usa variaza intre 3 si 4,5 milioane de lei, pret practicat si de proprietarii de ateliere de tamplarie. Pentru a schimba definitiv infatisarea camerelor, putem monta usi cu marginea superioara rotunjita sau cu geamuri care sa imite vitraliile. In ultima perioada, tot mai multe persoane achizitioneaza usi de diverse culori, renuntand la linia traditionala. Inca se pastreaza lemnul lacuit, acesta fiind acum la loc de cinste in evantaiul de gusturi ale decoratorilor.
Demolarea este in voga
Apartamentele au, de cele mai multe ori, o compartimentare care nu multumeste noile cerinte. Putem desfiinta peretele dintre bucatarie si sufragerie sau cel dintre bucatarie si balcon, asta pentru ca cele mai multe incaperi pentru gatit, in care se petrece, din diverse motive, marea majoritate a timpului, sunt extrem de mici. Pentru acest lucru trebuie sa cerem parerea unui arhitect si sa obtinem autorizatiile necesare de la primarie. Pe grinzile care raman se pot monta spoturi, preturile lor fiind calculate in euro. De asemenea, spoturile sunt de mai multe feluri, marimi si culori, iar materialul din care sunt facute poate fi metal, sticla sau plastic. Ele pot fi montate in interiorul peretelui sau pot fi atarnate pe o sarma speciala, oferind aspectul de bar. Cel mai mic pret practicat de comerciantii acestora este de 45 de euro pentru cinci spoturi, dar pretul poate ajunge chiar la 200 de euro. Farmecul unui perete demolat poate fi dat si de arcadele si boltile care se pot face. Pentru a obtine astfel de rotunjimi, se pot folosi diverse forme de rigips. Retusul se face cu var, specialistii recomandand varul lavabil. O galeata de var lavabil de 20 de litri costa aproximativ un milion de lei, iar sticlutele cu colorant ajung la 60.000 lei.