Alegerea unui teren pe care sa va construiti o locuinta nu este un lucru atat de simplu, cum ar parea la prima vedere, deoarece trebuie respectate mai multe reglementari legale in vigoare, astfel incat sa nu aveti surprize ulterior. Un ghid practic in acest sens, intitulat -Cum sa va construiti o casa-, a fost recent lansat pe piata de compania de constructii si dezvoltare imobiliara Impact SA.
Distante minime de amplasare
In primul rand, casa se va construi obligatoriu la minimum cinci metri de strada, trotuar, acostament sau carosabil. De asemenea, peretele casei va fi situat la cel putin trei metri de ferestrele vecinului.
Casa pe care intentionati s-o construiti poate fi lipita de cea a vecinilor, cu conditia ca si acestia sa fie de acord, dupa care sa se faca o expertiza tehnica de catre un reprezentant al Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei. Deoarece exista posibilitatea ca in urma expertizei sa rezulte necesitatea unei consolidari, nu este recomandabil, potrivit autorilor cartii mentionate, sa lipiti casa dumneavoastra de cea a vecinilor.
Un alt aspect extrem de important este incadrarea viitoarei locuinte in planul de urbanism zonal (PUZ), in functie de care primaria va elibera certificatul de urbanism. PUZ poate fi consultat la primarie, iar autorizatiile de constructie sunt eliberate de catre primariile de sector, prin birourile de urbanism, luandu-se in calcul pozitiile exprimate de registrul Agricol, Biroul cadastral si compartimentele juridic si financiar.
Utilitatile
O alta etapa in alegerea terenului pe care va fi construita locuinta consta in solicitarea, de la regiile sau societatile furnizoare de utilitati, a planurilor de amplasare a retelelor, pentru a evita aparitia situatiei in care va trebui sa le deviati pe propria cheltuiala.
In cazul in care retelele de utilitati existente sunt situate la o distanta apreciabila, trebuie sa luati in calcul faptul ca racordarea la acestea se va face suportand costurile aferente, proportionale cu distanta. De accea, este recomandabil ca terenul pe care va fi inaltata casa sa fie amplasat in imediata vecinatate a retelelor respective sau -cu utilitatile trase-.
O alta -activitate- care va va lua ceva timp va fi reprezentata de studierea zonei din punctul de vedere al poluarii. Trebuie luata in calcul aici poluarea, cauzata atat de eventualele obiective industriale din zona, cat si cea fonica, produsa de vecini. O alta intrebare care se pune este cat de aproape este situat terenul de soseaua principala si daca drumul de acces este destul de lat si de in buna stare pentru a permite intrarea camioanelor de salubrizare, a masinilor de pompieri sau a utilajelor de deszapezire.
Forma terenului, esentiala
Forma pe care o are terenul respectiv este esentiala. Cu cat forma respectiva este mai regulata si are deschiderea spre strada mai mare de opt metri, cu atat mai bine.
Amplasarea copacilor din zona trebuie si ea luata in seama la modul serios. Ei pot afecta vizibilitatea sau umbri proprietatea si nu trebuie uitat faptul ca daca sunt situati pe domeniul public, taierea lor se poate face numai cu acordul Protectiei Mediului. In caz contrar, amenzile se situeaza intre 10 si 30 milioane de lei.
Nu in ultimul rand, cel care achizitioneaza un teren va trebui sa se informeze temeinic daca el este revendicat sau se afla in litigiu. Altfel, apar surprize.