Sau cel puțin asta susțin specialiștii din piață. După ce prețurile proprietăților imobiliare au urcat vertiginos în ultimii ani, iată cum piața începe să cunoască un regres ce probabil va avea consecințe pe termen lung.
Dacă ne aruncăm un ochi peste ofertele de apartamente din Capitală, vom observa mici diferențe de preț comparativ cu începutul anului 2008. Un apartament cu patru camere în zona Vitan din București costa în luna ianuarie undeva la 255.000 de euro, dar în această perioadă se pot găsi în aceleași condiții apartamente la prețul de 210.000 de euro. Tot în luna ianuarie a acestui an, prețul unui apartament de trei camere, în zona Colentina, era de 140.000 de euro, acum apartamentul se găsește listat la 110.000 de euro. Potrivit specialiștilor din piața imobiliară, în mai toate zonele din București se înregistrează scăderi de 15-20% ale prețurilor apartamentelor. O altă zonă ale cărei prețuri s-au micșorat comparativ cu începutul anului e cartierul Tineretului, unde acum un apartament cu două camere se poate găsi la un preț listat de 100.000 de euro. În centrul Bucureștiului, la începutul anului 2008, apartamentele se vindeau cu 3200-3500 euro/metru pătrat, în prezent prețurile au suferit o corecție și putem să găsim apartamente în aceeași zonă ale căror prețuri au scăzut acum la 2600 euro/metru pătrat.
Potrivit specialiștilor din piață, și în țară prețurile apartamentelor au cunoscut o scădere semnificativă. La Cluj-Napoca, prețul mediu a ajuns la 1.000-1.300 de euro mp, față de 1.200-1.500 de euro mp în luna ianuarie 2008. În Constanța, de la 1.300-1.700 de euro în 2007, în acest an, prețurile au ajuns la 1000-1.500 de euro mp, iar la Iași, de aproximativ 1.400 de euro, scăderi de preț fiind înregistrate de asemenea în Bacău și în Brașov.
Unul dintre motivele acestor scăderi ar putea sta în încercarea investitorilor de a-și recupera banii, înainte să se producă o scădere de preț dramatică. Există și aspectul creditării pentru locuințe, care la acest moment este incert din cauza anunțului Băncii Naționale Române privind intenția de schimbare a normelor de creditare. Specialiștii imobiliari sunt de părere că o altă motivație ar fi stagnarea totală a tranzacțiilor imobiliare, nu numai din cauza unor proprietari ce încă țin la preț, dar și din cauza faptului că în această perioadă de vară, foarte mulți sunt în concedii de odihnă, iar efectele scăderilor se vor vedea cel mai bine în luna septembrie, când perioada de tranzacționare se va revigora.