Asociatiile de proprietari din Bucuresti si din tara nu se inghesuie sa se inscrie in programul de reabilitare termica a locuintelor. Desi avantajele descrise de autoritati sunt nenumarate, investitia amortizandu-se intr-un timp relativ scurt, oamenii asteapta insa sa vada primul exemplu, adica primul bloc reabilitat. Acesta este si motivul pentru care de la inceputul anului si pana in prezent exista din partea asociatiilor de proprietari doar 180 de solicitari.
-S-au primit aproximativ 180 de solicitari pentru reabilitarea termica a circa 180 de cladiri. Fata de cele 26 de cereri primite anul trecut, este un salt important-, ne-au declarat, ieri, surse oficiale din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT).
Se doresc exemple!
Potrivit acestora, populatia este receptiva la acest program national de reabilitare termica a cladirilor. -Pentru acest an ne asteptam la solicitari mai putine, tinand cont de faptul ca programul este abia la inceput. Cele mai multe dintre solicitari le-am primit dupa lansarea campaniei de innformare, lansata la sfarsitul lunii martie a.c.-, ne-au mai precizat sursele amintite, precizandu-ne totodata ca receptivitatea din partea populatiei va creste imediat ce va fi finalizata reabilitarea primei cladiri. -Oamenii vor un exemplu. Suntem siguri de faptul ca vor veni mult mai multe cereri, dupa finalizarea primului bloc-, isi exprima optimismul oficiali din cadrul MTCT. Pentru a intra in programul anual de reabilitare termica a cladirilor, solicitantii trebuiau sa isi exprime aceasta intentie pana pe 21 aprilie a.c., astfel incat demararea procedurilor sa poata fi aprobata prin hotarare de guvern.
Costuri de pana la 1.000 de euro
Programul national de reabilitare termica a cladirilor de locuit multietajate are drept obiective reducerea facturilor pentru intretinerea cladirii, prin scaderea consumurilor energetice, imbunatatirea confortului termic in locuinte si renovarea fatadelor. Astfel, la partile aflate in proprietatea comuna a locatarilor se vor termoizola peretii exteriori, terasa, planseul si conductele de distributie a agentului termic, iar in fiecare apartament in parte se va monta tamplarie exterioara performanta energetic, se vor contoriza consumurile individuale de apa calda de consum si totodata se vor monta repartitoare de costuri. Potrivit initiatorilor programului, respectiv MTCT, proprietarii vor plati doar o treime din costul total al lucrarii – sume ce vor fi amortizate, in urma economiilor facute ulterior, intr-o perioada cuprinsa intre sase si opt ani, in functie de gradul de uzura al cladirilor. -Fiecare familie va plati intre 600 de euro si 1.000 de euro aproximativ, insa costurile vor fi amortizate in 6-8 ani-, explica recent ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely. Astfel, finantarea auditului energetic si a proiectarii lucrarilor se va face exclusiv din fonduri de la bugetul statului, iar contravaloarea executiei lucrarilor propriu-zise va fi asigurata astfel: o treime de la bugetul statului, o treime de la bugetul local si cealalta treime din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari – sume ce vor fi asigurate de fiecare beneficiar in parte. Expertii imobiliari spun ca o astfel de -interventie- s-ar putea dovedi pe termen scurt si mediu foarte avantajoasa pentru ca, spun ei, la o investitie de minimum 2% ar putea rezulta o crestere cu aproximativ 10% a valorii de piata a locuintei.
Situatie critica in Bucuresti
Potrivit unei situatii prezentate de ministrul delegat Laszlo Borbely, mai mult de jumatate din blocurile din Romania necesita reabilitare termica. In Bucuresti insa, toate cele 10.000 de blocuri ar avea nevoie, potrivit edilului sef al Capitalei, Adriean Videanu, de astfel de lucrari.
Primul pas care trebuie facut de potentialii beneficiari ai acestui program este luarea unei decizii in acest sens in adunarea generala a proprietarilor si constituirea fondului de reparatii al asociatiei. Urmeaza inscrierea efectiva in programul anual derulat prin intermediul primariei si aprobarea acestuia. Odata obtinut acceptul primariei, se va demara auditul energetic al cladirii, urmat de emiterea certificatului energetic si intocmirea pachetelor de masuri pentru reabilitarea termica.