– Producatorii de mobilier si materiale de constructii speculeaza din plin pasiunea romanilor pentru estetica exterioara a locuintelor
– Plantele ornamentale de gradina bat milionul, iar pavarea unei alei poate ajunge la doua milioane lei/mp
– Cele mai ieftine piscine sau fantani arteziene nu coboara sub 3.000 euro
Mobilierul si materialele de constructii necesare amenajarii unei gradini se aliniaza la standardele, dar si la preturile europene, furnizorii exprimandu-si mai nou ofertele in moneda unica. De la banalele seturi de mese si scaune din rachita pana la pavelele pentru alei si, nu in ultimul rand, plantele ornamentale ce compun peisajul unei gradini bine ingrijite, costurile de achizitie, transport si montare ajung sa concureze chiar cu cele pentru constructia unei case, cu exceptia ca astfel de lucrari nu necesita autorizare. Saptamana trecuta, la Bucuresti a avut loc o expozitie specializata in astfel de produse, demonstrandu-se practic ca pe piata romaneasca de profil au inceput sa-si faca loc oferte dintre cele mai tentante, insa cu preturi destul de ridicate fata de puterea de cumparare a romanilor.
Totul incepe de la beton si pietris
Arhitectura unei gradini trebuie pregatita astfel incat caile de acces sa fie suficient de largi (latimea aleii sa nu fie mai mica de un metru), iar spatiile pentru odihna (banci, umbrare, chioscuri) sa fie bine conturate de verdeata mai mult sau mai putin ornamentala. Arhitectii specializati in amenajarile exterioare spun ca gradinile -construite- exclusiv pentru peisaj trebuie sa aiba -cate un ornament natural pe fiecare metru patrat, astfel incat oriunde ti-ai intoarce privirea sa gasesti o planta ori un aranjament floral nemaiintalnit-. Majoritatea gradinilor sunt strabatute de cate o alee principala, betonata sau chiar asfaltata (aceasta confera si functionalitate accesului de la casa la poarta), de la care pornesc caile laturalnice, mai inguste, de regula pavelate sau pietruite. In functie de gusturile si pretentiile beneficiarului, pretul unui metru patrat de alee poate oscila intre cateva zeci de mii de lei (pietris turnat in canale cu inaltimea de maximum 15 cm) la cateva milioane lei (in cazul celor confectionate din dale de marmura si bordurate cu blocuri de beton de diferite forme). De altfel, intregul peisaj al gradinii depinde de configuratia si numarul aleilor ce o strabat – parametri intre care trebuie pastrat un anumit echilibru.
O data instalata reteaua de alei, urmeaza amenajarea spatiului verde. Pentru cazul in care in faza initiala nu exista arbori sau arbusti de o anumita inaltime, acestia pot fi procurati din florariile specializate, insa la preturi ce i-au pus pe ganduri pe cei mai multi dintre vizitatorii expozitiei amintite: intre 500.000 si un milion de lei pentru plantele mai tinere pana la trei – cinci milioane lei un bradut sau altfel de arbori de 1,5 – doi metri inaltime…
Pentru cine isi permite…
Sigur ca fiecare dintre noi isi doreste sa aiba, in propria gradina, daca nu un curs natural de apa, cel putin o fantana arteziana ori o piscina, fie ea si numai ornamentala. Daca ar fi sa ne referim aici la costurile cu devierea unui curs de rau (saparea si betonarea unui canal) astfel incat sa treaca si prin gradina noastra – in Occident, aceasta tendinta se manifesta tot mai puternic in randul beneficiarilor – va trebui sa calculam devize de ordinul sutelor de mii de euro. Romanii se -multumesc- si cu piscinele ori fantanile arteziene, insa cele mai simple formule din aceasta categorie nu pot scadea sub pretul de 3.000 euro, din cauza lucrarilor si materialelor speciale utilizate la confectionarea lor. Chiar expozantii de la Bucuresti au venit cu -mari reduceri de preturi-: intre 4.300 euro (bazin de 8 x 3,5 x 1,5 m) si putin peste 5.000 euro (10 x 3,5 x 1,5 m) fara TVA, dar cu diverse facilitati.
Avand in vedere ca se apropie tot mai mult vremea iesirilor la aer, iar amenajarea gradinilor trebuie inceputa inca de pe acum, arhitectii recomanda ca peisajul floral si aranjamentul mobilierului de gradina sa semene pe cat posibil mai putin cu cel din anul trecut, pentru a conferi spatiului de -refugiu- mai mult optimism si originalitate.