Potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT), centrul si estul Europei a consemnat, in 2002, o majorare cu 3,9% a numarului de turisti straini comparativ cu anul precedent, in conditiile in care rata de crestere inregistrata la nivelul intregului continent a fost de 2,4%. Europa centrala si de est a atras, anul trecut, peste 81 milioane de turisti straini, tarile care au inregistrat cele mai semnificative cresteri fata de 2001 fiind Croatia (6,1%) si Bulgaria (7,8%), in timp ce Polonia s-a confruntat cu o scadere de 5,3% a fluxului de vizitatori straini.
Bulgaria a atras circa trei milioane de straini
Desi nu a fost mentionata in analiza OMT, Romania a inregistrat, anul trecut, peste 4,6 milioane de vizitatori straini, o crestere semnificativa fiind remarcata in ce priveste numarul turistilor proveniti din tarile Uniunii Europene. Cele mai importante majorari s-au inregistrat in cazul fluxurilor de turisti veniti din Spania – 19%, Suedia – 11,7%, Germania – 10,6%, Polonia – 9,6%, Japonia – 5,7%, Marea Britanie – 5,1%, Italia – 5,0%, Franta – 4,3%, Belgia – 3,5% si Austria – 3,4%. Romania a incasat din activitatea de turism international 612 milioane de dolari, cu 21,5% mai mult decat in 2001.
Spre comparatie, Bulgaria a atras circa trei milioane de turisti straini, incasarile depasind 1,3 miliarde de dolari, cu 8% peste nivelul din 2001.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Turismului, din totalul celor 715 milioane de turisti straini inregistrati la nivel mondial (+3,1%), in jur de 411 milioane au vizitat Europa, 131 de milioane au preferat Asia si zona Pacificului (+7,9%) si 120,2 milioane au fost inregistrati pe continentul american, in scadere cu 0,6% fata de anul anterior. Africa a raportat 28,7 milioane de turisti, cu 4% peste nivelul din 2001, in timp ce Orientul Mijlociu a atras 24 milioane de vizitatori straini, cu 2,4% mai multi decat in anul anterior.
Franta, cea mai atractiva destinatie turistica
Franta si-a pastrat si anul trecut pozitia de lider in clasamentul primelor cinci destinatii din lume, cu aproape 77 milioane de turisti straini, cifra superioara cu 2% celei din 2001, in vreme ce cota sa din piata mondiala a fost de 10,7%. Turismul international a adus Frantei incasari de 33,5 miliarde de euro in 2001.
Pe locurile urmatoare, ca numar de turisti atrasi, se situeaza Spania, cu 51,7 milioane de vizitatori si o cota de piata de 7,2%, SUA, cu 45,4 milioane de turisti si o cota de 6,4%, si Italia. Pozitia a cincea din clasament este ocupata de China, cu 36,8 milioane de turisti straini, in crestere cu 11% fata de 2001 si o cota de piata de 5,1%.
-Principala problema cu care se confrunta turismul este nesiguranta-
-Suntem relativ multumiti de rezultatele din 2002 si ne exprimam un optimism moderat in ceea ce priveste 2003. Statisticile ne-au confirmat asteptarile in ceea ce priveste anumite regiuni din lume, chiar le-au depasit in unele zone, dar nu trebuie sa uitam ca amenintarile la adresa turismului sunt departe de a fi disparut-, a declarat Francesco Frangialli, secretar general al OMT.
El a adaugat ca principala problema cu care se confrunta turismul este nesiguranta, la care se adauga situatia economiei mondiale – al carei ritm de redresare este mai lent decat cel previzionat – pretul ridicat al petrolului si scaderea valorii actiunilor la burse. Cu toate acestea, industria turistica s-a adaptat rapid la schimbarile de la nivel mondial si la noile provocari in relatia dintre cerere si oferta, apreciaza OMT.