Capitala se extinde, în fiecare an construindu-se tot mai multe complexe rezidențiale. Problema este că, în lipsa infrastructurii și a utilităților, se poate ajunge la situații în care locuințele "de lux" proaspăt construite să nu aibă canalizare și apă curentă.
"În condițiile în care Bucureștiul se confruntă cu o creștere a densității populației și a cererii de locuințe noi, o dezvoltare haotică poate afecta orașul. Aglomerația din trafic este doar un exemplu", a explicat ieri Ricardo Alcaine Uriarte, managing partner Gis Group, în cadrul Real Estate Congress.
Analiștii imobiliari estimează că, în următorii 15 ani, Bucureștiul se va confrunta cu o dublare a populației și cu o scădere a prețurilor terenurilor din centru în condițiile în care dezvoltatorii vor căuta tot mai mult zonele periferice.
Uriarte consideră că este nevoie de un program de dezvoltare a infrastructurii pentru ca Bucureștiul să facă față creșterii numărului de locuitori. El spune că trebuie pusă în valoare și zona de sud a Capitalei, nu doar nordul, și trebuie căutate noi zone de dezvoltare a proiectelor pentru clasa de mijloc.
"Este necesar un plan integral de dezvoltare imobiliară și urbană a Bucureștiului, pe o perioadă de 25 de ani și o strategie pentru dezvoltarea transportului urban, ca factor esențial pentru dezvoltarea imobiliară. De exemplu, prețurile terenurilor din centrul Bucureștiului vor stagna, iar dezvoltatorii se vor orienta spre zone mai ușor de accesat ca infrastructură, precum sudul Bucureștiului", a explicat Uriarte.
De asemenea, este nevoie să se rezolve problema exproprierilor. "Autoritățile trebuie să găsească o modalitate pentru a face exproprierile de terenuri mai rapide și mai eficiente. Începutul ar fi modificarea legislației, pentru că infrastructura este crucială, iar exproprierile trebuie să țină seama de interesul public", a mai spus Uriarte.
Un exemplu de zonă care deja are mari probleme în ceea ce privește infrastructura este Pipera-Iancu Nicolae.
Dezvoltatorii imobiliari din nordul capitalei se plâng că se confruntă cu slaba calitate a infrastructurii, lipsa canalizării, a apei curente și a spațiilor publice. De asemenea, constructorii sunt nevoiți să găsească soluții pe măsura pretențiilor zonei, astfel că proiectele imobiliare vor trebui să prevadă inclusiv generatoare electrice.
"Dezvoltarea locală a explodat și zona a devenit un pol de vile și complexuri rezidențiale de lux. Au apărut proiectele de birouri și de spații comerciale, bănci, școli și grădinițe, însă autoritățile au rămas cu șase ani în urma investitorilor, la capitolul utilități", spun dezvoltatorii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane