Home Imobiliare Interventia BNR bulverseaza piata imobiliara

Interventia BNR bulverseaza piata imobiliara

DISTRIBUIŢI

Inasprirea conditiilor de creditare, bagata de Banca Centrala cu de-a sila pe gatul bancilor comerciale, va produce efecte nedorite si pe piata imobiliara, considera reprezentantii firmelor care activeaza in domeniu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat ca va actiona, cat de curand, un set de parghii menite sa tempereze creditarea persoanelor fizice.

Daca in momentul de fata majoritatea bancilor acorda credite ipotecare in lei, chiar si cu avansuri de 15%, in viitorul apropiat se preconizeaza ca avansul minim sa creasca la aproximativ 25%. Aceasta valoare este valabila, in prezent, doar la imprumuturile contractate in valuta.

Primul efect pe piata imobiliara va fi reducerea drastica a numarului de tranzactii, este de parere vicepresedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI), Gabriel Zamfir. -Primul val al creditarii imobiliare s-a manifestat in cursul acestui an. Numarul imprumuturilor contractate de populatie pentru achizitionarea unei locuinte oricum ar fi scazut, chiar si in conditiile actuale impuse de bancile comerciale. In cazul in care BNR intervine pe piata, scaderea va fi si mai mare-, ne-a declarat dl Zamfir.

Interventie anormala a statului

Vicepresedintele UNAI spune ca nu i se pare normala o interventie a statului, reprezentat de Banca Nationala, pe piata creditarii.

-Piata este aceea care trebuie lasata sa tempereze excesele, nefiind nevoie de constrangeri administrative-, este de parere domnia sa. Pe de alta parte, vicepresedintele UNAI spune ca singurul lucru aparent pozitiv in toata aceasta actiune de franare a imprumuturilor consta in faptul ca se va tempera cresterea preturilor la proprietati, care s-a manifestat atat de pregnant in ultimul an. -Totusi, temperarea cresterii preturilor nu inseamna neaparat un lucru bun, pentru ca se descurajeaza astfel si investitiile in constructii noi si in materiale de constructii. Oricum, tendinta generala va fi tot de crestere, nicidecum de scadere-, a mai spus dl Zamfir.

Sunt si pareri mai circumspecte

Alti operatori de pe piata au o atitudine mai circumspecta fata de masurile anuntate de BNR, in sensul ca nu le condamna de pe acum.

-Tebuie vazut daca creditul ipotecar si imobiliar genereaza consum nejustificat-, spune directorul general al companiei Impact SA, Dan Ioan Popp. Domnia sa este de parere ca ponderea materialelor de import in pretul total al unei case nu depaseste 30% (centrale termice, uneori gresie si profile de PVC). In rest, spune dl Popp, constructia unei case antreneaza utilizarea fortei de munca si a materialelor autohtone.

-Nu trebuie sa ne ingrijoreze creditul ipotecar, pentru ca pe baza lui, in ultimii trei ani, s-a constatat o crestere anuala de trei pana la sapte la suta a sectorului de constructii. Totusi, numai 10-15% din totalul tranzactiilor a fost reprezentat de piata primara, a locuintelor noi. Restul – tranzactii pe piata secundara, cu locuinte deja existente-, ne-a mai spus domnia sa.

In alta ordine de idei, directorul Impact nu pare atat de suparat pe ideea majorarii avansului obligatoriu cerut de banci. Aceasta deoarece -noi vom ramane tot cu 15% si putem concura cu succes bancile comerciale in ceea ce priveste creditele-. -Chiar daca, la noi, dobanda este mai mare, conditiile sunt mai relaxante. In acest fel, bancile vor fi determinate sa colaboreze mai bine cu developerii care doresc sa-si asume riscul-, spune dl Popp.

Domnia sa aminteste insa faptul ca prudentialitatea bancara europeana presupune un avans minim de 30 pana la 40% din valoarea totala a creditului si ca agonisirea avansului poate arata gradul de implicare a solicitantului.

Biroul Roman de credit mai asteapta

Recenta masura, care va intra in vigoare cel mai probabil la inceputul anului viitor, face parte din strategia BNR de limitare a creditului neguvernamental. Din aceasta strategie face parte si crearea Biroului Roman de Credit. Acesta va fi functional in termen de sase pana la noua luni de la infiintare, urmand sa ofere bancilor, pe baza principiului reciprocitatii, o baza de date complexa pe baza careia sa obtina informatii privind bonitatea potentialilor clienti.

Costurile infiintarii acestei institutii sunt estimate intr-o prima faza la aproximativ 1,5 milioane de dolari, urmand sa ajunga in final la aproximativ trei milioane de dolari. -O cifra de trei milioane de dolari nu e deloc exagerata-, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.