Mult lăudatul sector rezidențial a început să scârțâie, iar investitorii încep să se orienteze spre proiecte mai sigure. În primul trimestru al lui 2008, volumul principalelor tranzacții imobiliare a fost de 119 milioane de euro, în scădere cu 68% față de perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, segmentul office se ține bine. În perioada ianuarie – martie, cel mai atractiv sector din România a fost cel al birourilor, 56% din fonduri mergând către achiziția de astfel de imobile.
Piața spațiilor de birouri se confruntă cu un puternic dezechilibru între cerere și ofertă, analiștii imobiliari estimând abia peste 3-4 ani o echilibrare a acestui raport. Deși există percepția că se construiește mult, nici în Capitală oferta de spații de birouri nu ține pasul cu cererea. Anul trecut au fost livrați doar aproximativ 100.000 de metri pătrați de spații de birouri, ceea ce face să crească din ce în ce mai mult presiunea securizării spațiilor de calitate.
Pentru a-și asigura sediul dorit, tot mai multe companii apelează la contractele de pre-închiriere, astfel că imobilele de birouri sunt ocupate înainte de finalizare.
Potrivit analiștilor imobiliari, dacă livrările anunțate pentru următorii ani, 440.000 mp pentru 2008 și 562.000 mp pentru 2009, se vor concretiza, până la începutul anului 2010 Bucureștiul va avea un stoc total de birouri de peste 1,95 milioane mp.
În ceea ce privește zonele preferate de dezvoltatori, Pipera va fi în continuare cea mai solicitată zonă, pentru următorii doi ani fiind anunțați aproximativ 370.000 mp birouri noi. Anul trecut, în zona Pipera s-au realizat 34% din totalul tranzacțiilor din București. În același timp, zona de centru-nord a atras aproximativ 15% din tranzacții, iar cererea a fost alimentată în proporție de 30% de clienți din domeniul financiar bancar, urmat de IT&C, media și publicitate.
Spațiile de birouri derulate până la sfârșitul 2007 au ajuns la aproape un milion de metri pătrați, iar analiștii estimează că, până la sfârșitul acestui an, se va ajungela peste 1,4 milioane mp.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane