Ca intr-un fel de pelerinaj, un grup format din initiatorii si sprijinitorii programului -UNICUS- – care prevede reluarea lucrarilor la Canalul Dunare – Bucuresti si o serie de alte amenajari industriale, agricole sau turistice – au parcurs, intr-o excursie de afaceri, traseul Bucuresti – Oltenita – Calarasi. Participantii, insotiti de cativa potentiali investitori (inclusiv din strainatate), au evaluat, la fata locului, si cateva proiecte punctuale prevazute in programul -UNICUS-.
Programul investitional presupune dislocarea unor fonduri in valoare totala de 120 miliarde de euro, continand aproximativ 2.000 de planuri punctuale ce graviteaza in jurul proiectului principal – finalizarea Canalului Dunare – Bucuresti, a carui constructie a fost abandonata in 1990. -UNICUS- este un program de dezvoltare zonala durabila ce se va desfasura sub egida CNR UNESCO. -Cu toata anvergura lui, programul nu are nimic megalomanic, vrem, in primul rand, sa instauram mentalitatea de invingator la nivelul fiecarei comunitati locale care va beneficia din plin de aceste proiecte, avand in vedere chiar si numai numarul mare de locuri de munca astfel create-, ne-a declarat directorul general al -UNICUS-, Ion Dobre.
Bucuresti, port la Dunare
Potrivit initiatorilor proiectului, reluarea lucrarilor la Canalul Dunare – Bucuresti necesita investitii in valoare totala de 500 milioane de euro, amenajarile bazinului Dambovita urmand a se desfasura pe o perioada de cinci ani. Intr-o prima faza, portul turistic de la Glina (sud-estul Capitalei) va fi estins la circa 20 ha luciu de apa, in continuare urmand a fi amenajate alte porturi, la Budesti, Cornetu si Oltenita. Pe langa acest canal, vor fi reabilitate in total peste 14.300 kilometri de drumuri si se vor infiinta exploatatii agricole in suprafata totala de 20.000 ha.
Pentru ca Bucurestiul sa devina port la Dunare va fi nevoie, in primul rand, de lucrari de dragare a senalelor navigabile, iar configuratia hidrografica permite racordul – via Colentina – cu reteaua de lacuri din nordul Bucurestiului. Initiatorii anunta ca sunt -in discutii avansate cu un grup financiar est-european- pentru concesionari si parteneriate public-private cu statul roman.
In fine, chiar daca la prima vedere ar putea parea un vis prea indraznet, programul -UNICUS- mai prevede si constructia unui Disneyland, in zona Fundeni – Frunzareni.
Lacul Mitreni, la concurenta cu Amara si Techirghiol
Una dintre surprizele programului -UNICUS- consta in transformarea localitatii Mitreni (jud. Calarasi) in… statiune balneoclimaterica! Lacul cu acelasi nume, in suprafata de 20 ha, are o salinitate superioara cunoscutului lac de la Amara. Jumatate din adancimea acestuia, de aproximativ 1,5 m, este formata dintr-un namol -cu proprietati terapeutice superioare chiar si celebrului Techirghiol-, au afirmat specialistii, bazandu-se pe ultimele buletine de analiza ale lacului. Un prim pas in amenajarea statiunii a fost facut de un intreprinzator local, Tudorica Minciuna, care a deschis o plaja privata pe unul dintre colturile lacului si a ridicat o constructie cu trei etaje ce urmeaza sa devina un complex balnear (policlinica, sali de fitness, kinetoterapie si spatii de cazare). Omul de afaceri ne-a declarat ca accepta orice oferta serioasa de parteneriat pentru exploatarea acestui factor natural, avand in vedere ca -aici exista namol cat sa se trateze de reumatism 1.000 de persoane pe zi, timp de cel putin 100 de ani de acum inainte-…
Sperante mari pentru constructorii de nave
Bineinteles ca industria constructoare de nave se numara printre beneficiarii care vor avea cel mai mult de castigat de pe urma finalizarii Canalului Dunare – Bucuresti. La Navol Oltenita, aceasta idee e vazuta ca principala oportunitate, astfel ca si capacitatile de productie sunt deja orientate catre constructia de iahturi si ambarcatiuni de agrement. In prezent, capacitatea Navol este de 40.000 tDw/an. Cat priveste orasul Oltenita, -pe-aici Dunarea a cam trecut degeaba-, dupa cum ne-a spus, nu fara o oarecare dezamagire, chiar primarul Costinel Mirescu. El a anuntat ca in Oltenita, unde rata somajului depaseste 40%, ar fi nevoie de investitii in turism (-nu avem un hotel-) sau lucrari pentru asigurarea apei potabile, care poate fi extrasa numai de la mari adancimi. -Urmeaza scoaterea la licitatie a constructiei unui ferryboat pe Dunare, avand in vedere faptul ca vecinii din Bulgaria pregatesc deja constructia unei autostrazi care va facilita scurtarea traseelor dintre Turcia si Romania cu aproximativ 300 de kilometri-, a mai spus edilul-sef al Oltenitei.
Toate sursele de finantare vor fi binevenite
Fiind nevoie de atat de multe fonduri pentru transpunerea in practica a programului -UNICUS-, toate sursele de finantare posibile vor fi considerate eligibile. Enumeram, in continuare, sursele interne si externe, asa cum au fost prevazute de catre initiatorii programului: – societati de investitii, credite bancare, fonduri cu destinatie speciala, societati comerciale cu personalitate juridica romana sau straina, fonduri mutuale deschise sau inchise, asociatii de investitori, bugetul de stat, prin ministerele implicate, programe ale Uniunii Europene. Acestora li se va adauga autofinantarea, care ar putea fi asigurata, intre altele, din contravaloarea caietelor de sarcini, activitati de asigurare-reasigurare, diverse contracte si donatii.