Home Imobiliare Investitorii straini pot creste spectaculos valoarea proprietatilor

Investitorii straini pot creste spectaculos valoarea proprietatilor

DISTRIBUIŢI

Liberalizarea circulatiei capitalurilor si, in consecinta, dobandirea de catre cetatenii straini a dreptului de a cumpara terenuri in Romania va duce la cresteri spectaculoase uneori ale preturilor pe piata imobiliara. In afara de termenele avansate oficial de Ministerul Integrarii Europene privind momentul cand va avea loc liberalizarea, se vehiculeaza mai multe variante, avand in vedere si ca se fac presiuni puternice pentru scurtarea acestor termene. Potrivit unor surse bine informate din piata, presiunile ar avea ca scop determinarea autoritatilor romane sa stabileasca anul 2005 drept termen al liberalizarii.

Terenurile agricole valoreaza de 100 de ori mai mult

Cea mai spectaculoasa crestere de preturi se va produce in cazul terenurilor agricole, avand in vedere decalajul enorm intre banii oferiti pentru un hectar in Romania si pentru unul in Uniunea Europeana, spune vicepresedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI), Gabriel Zamfir.

Daca in momentul de fata, in Romania un hectar de teren agricol se poate cumpara cu echivalentul a 200-300 de euro, in UE pretul practicat in general este de 20.000 de euro/hectar.

Potrivit dlui Zamfir, cel mai probabil vor creste substantial preturile la terenurile care au resurse minerale, datorita potentialului lor de a dezvolta o afacere profitabila. Apoi, nu sunt de neglijat nici terenurile situate in zonele libere, avand in vedere facilitatile fiscale pe care le ofera. O alta categorie de terenuri care va cunoaste o crestere substantiala a preturilor, tinand cont de majorarea volumului cererii, este reprezentata de suprafetele situate in zone industriale. Acestea vor fi ravnite pentru potentialul lor de a se putea dezvolta afaceri, in special in sistem lohn.

Cumperi casa, dar fara pamantul de sub ea

Agentii imobiliari spun ca sunt numeroase semnale din partea unor cetateni straini care ar dori sa cumpere proprietati in Romania, insa legislatia actuala nu le permite acest lucru.

In special, personalul companiilor straine care activeaza in tara noastra are nevoie de rezidente, unii dintre ei preferand ca acestea sa fie in regim de proprietate. -Exista situatii in care cetateni straini au cumparat constructii, insa nu au putut deveni proprietari pe terenul aflat sub ele-, explica Gabriel Zamfir. In acest caz, terenul poate fi folosit de respectiva persoana doar pe durata de existenta a constructiei in speta, drept pentru care proprietatea nu poate avea o valoare ridicata pe piata.

In perspectiva liberalizarii pietei, agentii imobiliari spun ca exista persoane cu bani care fac diverse speculatii cu terenuri, in scopul achizitionarii lor la preturi de nimic in prezent, in perspectiva revanzarii lor ulterioare, cu un profit maxim. Astfel, se investeste destul de intens in domeniul imobiliar si chiar in terenuri agricole cu potential.

Ce prevede legislatia actuala

In prezent, potrivit art. 41, alin. 2 din Constitutia Romaniei, -cetatenii straini si apatrizii nu pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor-. Pe de alta parte, Legea nr. 241/1998 privind investitiile directe prevede ca orice investitor, persoana fizica sau juridica romana, poate dobandi orice drepturi reale asupra bunurilor mobile sau imobile. In categoria persoanelor juridice romane care pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor sunt incluse si societatile comerciale cu capital partial sau integral strain. Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii prevede ca asociatiile si fundatiile, constituite ca persoane juridice romane de catre persoane fizice si juridice straine, pot dobandi pe intreaga durata de functionare dreptul de proprietate si orice alte drepturi reale asupra terenurilor, necesare pentru realizarea scopului pentru care au fost constituite. In aceste conditii, Romania va examina eliminarea respectivei interdictii constitutionale, prin revizuirea legii fundamentale pana la data aderarii la Uniunea Europeana. Autoritatile de la Bucuresti au cerut o perioada de tranzitie de 15 ani de la data aderarii pentru liberalizarea regimului dobandirii, de catre persoanele fizice straine, a terenurilor cu destinatie agricola si forestiera, a celor aflate permanent sub luciu de apa, precum si a altor terenuri aflate in extravilan. Perioada de gratie solicitata in cazul liberalizarii regimului dobandirii terenurilor situate in intravilan este de cinci ani. Ministerul Integrarii Europene spera ca, dupa scurgerea acestor termene, veniturile cetatenilor romani sa se apropie de cele din UE si, deci, sa se reduca handicapul dintre cele doua categorii de cumparatori de pe piata imobiliara.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.