
Românii caută locuințele mai mici pentru că sunt mai ieftine, astfel că dezvoltatorii vin cu proiecte cu prețuri mai accesibile, însă cu suprafețe vizibil reduse față de cele lansate până acum. Noul proiect al Legii Locuințelor este însă mai strict în ceea ce privește proiectarea construcțiilor de locuințe, nerespectarea cerințelor minimale cu privire la suprafață și confort fiind amendată cu sume cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei.
Legea impune suprafețe minimale în funcție de numărul persoanelor din familie. Astfel, pentru o persoană care locuiește într-o singură cameră trebuie să aibă o suprafață de minim 18 metri pătrați pentru camera de zi, 2,5 metri pătrați pentru servirea mesei, cinci metri pătrați pentru bucătărie, 4,5 metri pătrați pentru încăperile sanitare, doi metri pătrați ca spațiu de depozitat, o suprafață utilă de minim 37 metri pătrați și o suprafață construită de 58 de metri pătrați.
Pentru familiile cu două persoane care locuiesc în două camere, suprafață utilă va crește până la minim 52 metri pătrați și 82 de metri pătrați ca suprafață construită. În cazul familiilor cu trei membri care locuiesc în trei, suprafețele se modifică astfel: minim 19 metri pătrați pentru camera de zi, 22 de metri pătrați pentru dormitoare, trei metri pătrați pentru servirea mesei, 5,5 metri pătrați pentru bucătărie, 6,5 metri pătrați pentru încăperile sanitare, 2,5 metri pătrați ca spațiu pentru depozitat, o suprafață utilă de minim 66 metri pătrați și o suprafață construită de 102 de metri pătrați.
Coridoare de minim 120 de centimetri
Suprafața încăperii sanitare principale din locuință va permite accesul la cada de baie al persoanelor imobilizate în scaun cu rotile, iar încăperea sanitară se include în locuință, în cazul în care pot fi asigurate alimentarea cu apă și canalizarea. Lățimea minimă de circulație a coridoarelor și a vestibulului din interiorul locuinței va fi de 120 de centimetri. Legea prevede că în funcție de amplasamentul construcției, suprafețele construite pot avea abateri în limitele de ±10 la sută.
În ceea ce privește numărul de încăperi sanitare, locuințele cu una, două sau trei camere trebuie să fie dotate cu o baie, la trei camere sunt necesare o baie și o toaletă, în timp ce la patru camere trebuie realizate minim o baie și un duș, iar la cinci camere construcțiile trebuie să aibă cel puțin două camere.
Băile trebuie să fie dotate cu un spațiu pentru mașina de spălat rufele și vor trebui să fie ventilate direct sau prin coș de ventilație.