Home Imobiliare Legea privind exercitarea profesiei de inginer in constructii a fost inaintata parlamentului

Legea privind exercitarea profesiei de inginer in constructii a fost inaintata parlamentului

DISTRIBUIŢI

Patronatul societatilor de constructii a elaborat un proiect de lege privind organizarea si exercitarea profesiei de inginer in domeniul constructiilor, pe care l-a inaintat recent parlamentului, textul preluand practic modelul Legii nr. 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect. Singura diferenta intre cele doua acte normative consta in faptul ca inginerii-constructori isi pot negocia liber onorariile, in timp ce arhitectii sunt obligati sa porneasca respectivele negocieri de la nivelul rigid al unor tarife minimale stabilite prin lege. Insa, la fel ca si colegii lor, cei care nu se inscriu in Ordinul Inginerilor Constructori risca sa-si piarda dreptul de practica, iar exercitarea dreptului de semnatura fara indeplinirea conditiilor prevazute in viitoarea lege se considera infractiune si se sanctioneaza potrivit art. 281 din Codul penal (cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda). De asemenea, neplata cotizatiei (al carei cuantum nu a fost anuntat inca) timp de doi ani consecutivi va atrage incetarea dreptului de semnatura.

Motivul invocat: dezechilibrul si vidul legislativ

In expunerea de motive la Legea privind organizarea si exercitarea profesiei de ingineri in constructii, initiatorii explica necesitatea aparitiei noii reglementari prin faptul ca dupa adoptarea Legii nr. 184/2002 -s-a creat un anumit dezechilibru si vid organizatoric, mai ales in domeniul proiectarii constructiilor-, produse prin -lasarea in afara reglementarii citate a principalilor parteneri ai arhitectului – inginerii din domeniul constructiilor-.

Ca si in cazul arhitectilor, inginerii in domeniul constructiilor dobandesc dreptul de semnatura daca au fost atestati prin diploma sau licenta, iar dobandirea acestui drept atrage inscrierea in Tabloul National al Inginerilor de Constructii din Romania. Indiferent de modul de exercitare a profesiei (in particular ori ca persoana juridica), inginerul constructor va putea angaja salariati. Formele si modalitatile de exercitare a profesiei vor fi inregistrate obligatoriu in Tabloul National, pe capitole separate din intreaga gama de activitati specifice: constructii (civile ori industriale), cai ferate, drumuri, poduri, geodezie, geotehnica, hidrotehnica, instalatii, utilaje etc.

Puncte nevralgice: taxa de inscriere si cotizatia anuala

Taxa de inscriere si cotizatia de membru al Ordinului inginerilor constructori ar putea constitui principalele motive de disputa, atat la dezbaterea proiectului de lege, cat si la elaborarea regulamentelor de aplicare a legii. In cazul arhitectilor, aceasta a fost considerata ca o taxa pe activitatile intreprinse incepand din anul anterior aparitiei legii – situatie fara precedent in istoria asociatiilor profesionale si patronale. Dincolo de nivelul extrem de ridicat al cuantumului (150 de euro, care i-a determinat pe multi arhitecti sa renunte la inscrierea in Ordin, din lipsa de bani), faptul ca suma respectiva este considerata retroactiv – pentru perioada anterioara – i-a deranjat pe cei mai muti dintre cotizanti, care au anuntat ca vor contesta aceasta masura. Daca si conducerea viitorului Ordin al inginerilor de constructii va proceda in aceeasi maniera (prea putin transparenta), -este foarte posibil sa avem un scandal chiar mai mare decat ce s-a intamplat anul trecut in comunitatea arhitectilor-, ne-au declarat surse din randul constructorilor.

In maximum 90 de zile de la aparitia viitoarei legi in -Monitorul Oficial-, initiatorii vor trebui sa elaboreze Regulamentul de aplicare, precum si regulamentele pe specialitati, cadrul de functionare a Ordinului Inginerilor de Constructii si Codul deontologic al profesiei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.