Home Imobiliare Mafia apartamentelor

Mafia apartamentelor

DISTRIBUIŢI

Presedinte de asociatie de locatari – instanta – executor judecatoresc – camatar. Aceasta este filiera prin care multe apartamente scumpe din zona Oancea ajung sa fie vandute la preturi de nimic unor persoane dubioase, dar cu relatii in puncte-cheie. Pe spatele oamenilor care nu au cu ce sa-si plateasca datoriile la intretinere a crescut o adevarata mafie a apartamentelor.

Totul porneste de la listele afisate cu plata intretinerii. Urmeaza procesul fulger, in care de obicei asociatiile au castig de cauza pentru ca multi dintre datornici nu-si permit un avocat. La scurt timp dupa pronuntarea sentintei apare inevitabila licitatie, care, desi nu este intotdeauna organizata dupa normele legale, poate scoate pe piata apartamente estimate dupa ureche, la preturi modice. Finalul acestui drum nu este altul decat disperarea oamenilor scosi cu forta din casele in care au fost proprietari de zeci de ani si care nu mai vad alt acoperis deasupra capului decat cerul liber. Nu conteaza ca sunt batrani sau bolnavi care traiesc dintr-o pensie mizera.

Camatarii stau cu ochii pe apartamentele datornicilor

Cartier elegant si cu apartamente mari cat un hambar, Oancea se afla primul pe lista vanatorilor de apartamente din Iasi. Desi o garsoniera ajunge la un pret de 330 milioane de lei pe piata imobiliara, iar un apartament cu trei camere la 700 de milioane, licitatiile organizate de executorii judecatoresti pot face minuni. Un astfel de apartament poate fi scos la licitatie cu doar 300 milioane de lei, suma scoasa de undeva din varful pixului executorului, pentru ca in prealabil nu are loc nici o estimare imobiliara facuta de specialisti capabili sa stabileasca pretul real.

Asa s-a intamplat si cu apartamentul din blocul D2, nr. 34, etajul opt. Datoriile la intretinere ale Lilianei T., mama a doi copii, unul de 15 si altul de 13 ani, erau anul trecut de 23 milioane de lei. Femeia nu dispunea de nici un venit, iar cel mai mare dintre baieti se afla in pragul examenului de Capacitate. A venit inevitabil si momentul in care asociatia de locatari a dat-o in judecata pentru recuperarea datoriilor la intretinere. Pentru ca femeia nu si-a permis un aparator, procesul a fost castigat in doi timpi si trei miscari de asociatia de locatari. La finele lui, pentru a-si putea pastra apartamentul, femeia ar fi trebuit sa plateasca 50 milioane de lei, suma reprezentand datorii plus penalitati. Cum n-a avut acesti bani si nici nu a avut un avocat care s-o invete cum sa mai traga de timp, a urmat scoaterea la licitatie a apartamentului. Locuinta a fost castigata de Lenuta Rusu, unul dintre celebrii camatari ai Iasiului, de care se tem toti datornicii. -Nu am stiut daca am dreptul sa fac cerere pentru a beneficia de ajutorul social pentru facilitati la intretinere. Mereu m-am trezit cu surprize de plata cand citeam lista afisata cu cat aveam de plata. Intr-o singura luna au fost afisate trei liste diferite, in care am fost incarcata cu cateva milioane de lei. Am depus o plangere la primarie, dar de mai bine de un an nu am primit nici un raspuns. Acum apartamentul meu a fost cumparat de Lenuta Rusu-, ne-a povestit Liliana T. Femeia a aflat abia dupa ce faptul era consumat ca apartamentul in care a locuit mai bine de 11 ani a fost adjudecat camataresei Lenuta Rusu.

La aceeasi asociatie, o familie a reusit sa-si pastreze casa

Al doilea caz, aproape identic in desfasurare, dar cu un cu totul alt final, s-a intamplat in acelasi cartier, dar la un alt bloc. O femeie divortata, N.S., cu trei copii minori in intretinere, cu un aparatament de trei camere si cu datorii de 70 de milioane cu tot cu penalitati, a reusit sa scape de 60 de milioane si sa ramana cu doar 10 milioane de lei datorii, pentru ca a aflat in timp util ca are o sansa de a scapa de la executare judecatoreasca silita cu ajutorul Serviciului Social. Acest lucru a insemnat, de fapt, salvarea apartamentului si stoparea procesului, care s-ar fi incheiat si aici cu o licitatie. -M-am rugat de mai multe ori de cei de la adminstratie sa-mi dea fisa individuala. Pe ultima suta de metri am ajuns sa depun toate actele la Serviciul Social al Primariei, la doamna Geanina Sarghie, care ieri mi-a intocmit dosarul social prin care au fost radiate 60 milioane de lei-, ne-a spus N.S. Femeia mai spune ca de cate ori se intalnea cu presedintele asociatiei, acesta o ameninta ca ii va vinde apartamentul, la fel cum l-a vandut si pe cel din blocul D2.

Uite legea, nu e legea!

La prima vedere, tot acest sistem nu contine nimic ilegal. La a analiza mai atenta insa, lucrurile nu stau tocmai asa. In primul rand, o asociatie de locatari nu are calitatea procesuala. Ea nu are calitatea de persoana juridica, inregistrata si recunoscuta de judecatorie asa cum au asociatiile de proprietari. Ca urmare, asociatia de locatari nu poate da pe nimeni in judecata. In momentul in care presedintele unei asociatii de locatari se foloseste de saracia unui datornic care nu-si poate permite un avocat si deschide o actiune judecatoreasca, procesul si sentinta devin automat nule. In al doilea rand, echipa asociatiei de locatari din cartierul Oancea, si anume Mihai Andries – presedinte, Dumitru Scurtu – administrator si cei doi cenzori, toti angajati, nu stiu sau nu vor sa stie legile. Ei nu numai ca nu au afisat prevederile de guvern si ale Consiliului Local privind scutirea de penlitati si facilitatile de care pot beneficia persoanele cu venituri mici, dar au dat fuga la judecatorie pentru inceperea proceselor de recuperare a sumelor datorate de locatari.

Cand locatarii din cartierul Oancea care au probleme financiare au intrebat la asociatie daca aceasta ordonanta mai este in vigoare, cei de acolo au negat. In acelasi timp, tot presedintele si administratorul trebuia sa intocmeasca fisa individuala a fiecarui locatar prin care sa se vada scris negru pe alb toate datorille si platile pe care acestia le au la modul defalcat. Acest lucru nu s-a intamplat decat in momentul in care oamenii au fost invatati de administratorii altor asociatii ce drepturi au si de ce ajutoare ar putea beneficia. -In momentul in care eram la Serviciul Social sa imi iau dosarul cu ajutor, se afla acolo si un presedinte al unei asociatii de locatari care venise el personal sa depuna dosarele de cerere de ajutor ale locatarilor sai. La noi in Oancea acest lucru nu s-a intamplat, ci, din contra, cred ca deja se stia si cine imi va cumpara casa-, ne-a mai spus N.S. Desi am incercat in repetate randuri sa luam legatura cu presedintele acestei asociatii de locatari, el nu a fost niciodata de gasit. O data nu avea program, alta data nu a putut veni, iar cand s-a incercat a se fixa o noua intalnire, ni s-a comunicat de catre casier ca are treaba in gradinita de langa bloc.

Licitatiile si executarea judecatoreasca

Potrivit reglementarilor legale, la o licitatie trebuie sa participe cel putin trei solicitanti. Un apartament trebuie mai intai evaluat si apoi trebuie stabilita suma de la care se porneste licitatia. In tot acest timp, toate hartiile de instiintare trebuie sa ajunga in mana persoanei careia i s-a scos casa la licitatie. Aceasta trebuie sa semneze de primire, pentru a putea fie sa participe la licitatie, fie sa conteste in termen de 15 zile de la adjudecare organizarea licitatiei. Dupa ce au avut loc toate aceste proceduri, executorul judecatoresc nu poate sa puna in aplicare adjudecarea pana ce nu obtine din partea instantei incheierea de investire a titlului, investire care este data cu apel, adica nu mai poate fi schimbata. Abia dupa ce au fost indeplinite toate aceste faze, se poate cere evacuarea silita si scoaterea fostilor proprietari in strada. In primul caz, al Lilianei T., lucrurile nu au stat deloc asa. -Exista peste tot un viciu de procedura si nu numai. Inca de la inceput lucrurile nu au fost pe deplin corecte-, ne-a spus o avocata, care a dorit sa ramana anonima. Liliana T. nu a vazut toate instiintarile decat dupa un anumit timp, nici una din ele neavand semnatura de primire. Din punctul de vedere al executorului judecatoresc, acest lucru conteaza mai putin. -Domnule, nu conteaza cine cumpara casa, chiar daca este camatar-, spunea in luna martie Ion Zacornea, executorul judecatoresc care a organizat licitatia de vanzare a apartamentului Lilianei T. In acelasi timp, presedintele asociatiei a ascuns in mod voit posibilitatile de ajutor social. Acestea sunt doar o parte din neregulile asociatiei care lasa oamenii pe drumuri. Celelalte abuzuri vor putea fi depistate numai daca primaria va binevoi totusi sa faca un control la aceasta asociatie. Desi numarul reclamatiilor privind asociatia de locatari din cartierul Oancea este foarte mare, nici pana acum un angajat al primariei nu s-a obosit sa le ia in considerare. -Suntem numai doua angajate si nu putem acoperi in timp scurt toate asociatiile din oras. Pe adresa acestei asociatii au venit de ajuns de multe plangeri dar pana acum nu am avut timp sa facem un control. Si noi suntem pistonate mereu de directorul CET-ului care cere evidenta datornicilor la zi-, ne-a spus Valeria Melusca, angajat al primariei. Cum va fi rezolvat acest caz se va sti abia dupa ce magistratii se vor intoarce din vacanta, pentru ca Liliana T. este hotarata sa-si recastige casa.


Facilitati pe care datornicii nu le cunosc

Prin hotarari ale unor consilii locale, persoanele fara venituri care au copii in intretinere pot beneficia de un ajutor social prin care se achita o mare parte din datoriile la administratie.

OUG nr. 5 din 20 martie 2003 prevede o serie de facilitati:

– posibilitatea reducerii cu 10% a sumelor facturate pe luna curenta la energie termica pentru familiile sau persoanele singure care au achitat integral si la termen obligatiile de plata a intretinerii;

– posibilitatea amanarii platii penalitatilor facturate de furnizorul de energie termica pentru titularii de contract de furnizare a energiei termice care au achitat facturile curente, precum si sumele restante fara penalitati pana la data de 31 martie 2003;

– posibilitatea scutirii de plata penalitatilor pentru titularii contractelor de furnizare a energiei termice, in situatia in care isi achita in mod curent energia termica consumata pana la 31 decembrie 2004;

– posibilitatea acordarii unor ajutoare de urgenta in vederea stingerii datoriilor catre distribuitorii de energie termica pentru unele din familiile si persoanele beneficiare de ajutor social care au restante la plata intretinerii, identificate pe baza de anchete sociale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.