Confortul acceptabil si costurile reduse fac din locuintele realizate prin mansardarea blocurilor existente o solutie optima pentru suplimentarea spatiului locativ, sustinuta de tot mai multe voci avizate din domeniul imobiliar. Singura problema existenta in Romania este reprezentata de procedura legala greoaie ce trebuie parcursa pana la punerea efectiva in practica a proiectului de mansardare. Aceste aspecte au fost ridicate cu prilejul unei mese rotunde organizate saptamana trecuta de Uniunea Arhitectilor din Romania.
O solutie postbelica
De cele mai multe ori, decizia de a amenaja in scopul locuirii podul unei case are la baza argumentul utilizarii eficiente a intregului spatiu disponibil in acea cladire.
Nu intotdeauna nevoia de extindere a spatiului locuibil sau de birouri poate fi satisfacuta pe orizontala, deoarece aceasta solutie presupune costuri suplimentare pentru achizitionarea terenului, pentru constructia unei noi fundatii sau chiar pentru ridicarea unui etaj in plus.
Solutia aplicarii pe scara larga a solutiei de mansardare a cladirilor a fost aplicata pentru prima data imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, in tari ca Danemarca sau Germania. Nevoia de spatiu era stringenta, in conditiile in care foarte multe cladiri fusesera distruse de bombardamente. Pe de alta parte, constructia altora noi necesita timp si, mai ales, bani, drept pentru care au fost amenajate podurile din cladirile care scapasera de urgia razboiului.
In zilele noastre, ideea a fost reluata cu succes in Rusia si Cehia, unde au fost construite mansarde deasupra blocurilor ridicate in perioada comunista. Dincolo de faptul ca s-au putut obtine noi spatii situate in zonele centrale ale oraselor, nu este de neglijat nici imbunatatirea aspectului cartierelor in care s-a recurs la aceasta solutie.
Inceput timid in Romania
Si in tara noastra au inceput sa fie descoperite avantajele mansardarii, insa startul este destul de timid. O organizatie nonprofit – Habitat pentru Umanitate – a experimentat aceasta solutie, amenajand 12 apartamente pentru familii cu venituri modeste, prin mansardarea unui camin de nefamilisti din Beius, judetul Bihor.
Si la Focsani, proiectantii unor blocuri ridicate prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) au recurs, anul trecut, la solutia mansardarii pentru a construi cat mai multe apartamente si, totodata, sa se incadreze in bugetul alocat. A fost utilizata aceasta solutie si in cazul unor cladiri mai vechi. Este relevant exemplul Liceului Salomon Erno din Gheorghieni, judetul Harghita, construit in anul 1912, care s-a extins anul trecut prin amenajarea mansardei.
Cu toate aceste exemple, in Romania sunt inca putine proiecte de mansardare care au si fost puse in practica. Reprezentantii Uniunii Arhitectilor spun ca aceste lucru este cauzat, in primul rand, de legislatia stufoasa. Arhitectii sunt de parere ca autoritatile locale ar trebui sa se gandeasca foarte serios la simplificarea procedurilor de autorizare a constructiei de mansarde.
Avantajul costului scazut
Cel mai important avantaj, dar nu singurul, al amenajarii mansardei ca zona locuibila este reprezentat de costurile scazute. Astfel, costurile realizarii unei mansarde sunt in general cu 30% mai mici decat cele ale amenajarii aceleiasi suprafete situate la parter, de exemplu.
Aceasta pentru ca suprafata construita va fi mai mica – fundatii mai reduse, ziduri mai putine si eliminarea unui planseu, spune arhitectul Dana Sfarghiu, asistent la Universitatea Transilvania din Brasov. Pe de alta parte, iluminarea si ventilarea pot fi optimizate. Se pot monta sisteme de iluminare si ventilare la orice cota a sarpantei, facand astfel posibila patrunderea luminii pe toata suprafata amenajata si, extrem de important, in mod constant pe toata durata zilei. Ventilarea se poate realiza, pur si simplu, prin crearea de curenti de aer, fara a se recurge la alte procedee.
Nu trebuie uitat nici faptul ca amenajarea mansardelor confera cladirilor respective o mai buna protectie in fata ploilor si zapezilor. Sarpantele fac ca zapada sa alunece, cladirea nemaifiind incarcata cu o greutate suplimentara pentru perioade lungi de timp. Totodata, existenta stresinilor va indeparta ploaia de zidurile exterioare.