Pentru ca fiecare dintre noi vrea sa se simta cat mai bine acasa dupa o zi de lucru foarte incarcata, e musai sa stim cand, cum si mai ales cu ce ne mobilam si decoram micul nostru cuibusor. Pentru ca magazinele vin cu o oferta extrem de variata de culori, forme si modele ce ne pot ajuta sa decoram apartamentul in care locuim exact dupa bunul plac.
Pentru cei care isi doresc o bucatarie spatioasa exista diverse modalitati de refacere a acesteia. Asadar, debaraua poate fi demolata, iar camara micsorata, pastrandu-se astfel doar un mic spatiu inchis pentru proviziile de iarna. In locul liber se poate aseza masa si bucataria poate dobandi in acest fel alte dimensiuni, mult mai generoase.
O combinatie intre caramida de sticla si faianta din bucatarie poate face uneori minuni. Holul capata si el mult mai multa luminozitate, naturala, iar spatiul unde familia se reuneste pentru a lua masa devine asadar locul ideal.
Semineul schimba look-ul
Semineul poate fi amplasat pe colt si poate fi construit din caramida. Partea de jos poate fi placata cu travertin, iar rosturile pot fi umplute cu chit pentru gresie de culoare gri. Partea de mijloc este placata cu marmura, iar sus poate fi acoperit cu glet de ipsos si apoi cu var lavabil alb. In acest fel, obtineti o camera de zi cu un aspect total schimbat, iar vecinii in mod sigur vor muri de invidie.
Daca dulapurile sunt prea vechi, de nuante diferite, dar incapatoare, puteti -confectiona- o mobila nou-nouta. Cumparati autocolant si dupa ce-l veti lipi pe dulapurile vechi de bucatarie veti observa cat de mult schimba acestea aspectul camerei, iar toata lumea va crede ca v-ati achizitionat mobila noua.
Baia redecorata
Foarte multi dintre noi locuiesc la bloc si, dupa cum se stie, baia nu este foarte spatioasa. Ce faci atunci cand te muti intr-un apartament si nu dispui de bani sa il reamenajezi in intregime? Una dintre cele mai indicate solutii o reprezinta investitiile esalonate. Pentru inceput, in baie, puteti incepe prin a zugravi cu vopsea lavabila. Apoi puteti schimba bazinul WC, prevenind totodata si condensul. Pe gresie puteti pune o mocheta cauciucata in diferite nuante si forme, ceea ce va schimba in mod considerabil aspectul baii dumneavoastra. In baie poate predomina culoarea albastra, astfel ca, daca nu puteti ajunge la mare, aduceti marea la voi. Daca nu va mai ajung banii sa schimbati cada, nimic mai simplu, reconditionati-o cu email sub forma de spray. Pentru iluminare puteti opta pentru neon, intrucat este mult mai economicos si da si mai multa lumina. Puteti sa va achizitionati spoturi mobile, a caror lumina poate fi directionata dupa dorinta, insa sunt si ceva mai costisitoare ca pret.
Daca faianta pe care o aveti s-a cam ingalbenit si nu va permiteti deocamdata s-o schimbati, puteti decora baia cu elemente viu colorate, care sa distraga atentia: un cuier, un tablou, jucarii, plante si, cum baia este folosita si de copii, care trebuie sa aiba la indemana jucariile cu care se joaca in apa, puteti decora baia cu un carusel mobil format din figurine colorate: peste, rata, broscuta, stea de mare etc.
Nu arunca mobila al carei furnir s-a umflat
Oricat de sustinuta ar fi intretinerea mobilelor, acestea necesita o cercetare periodica amanuntita, prin care sa se descopere, cat nu e prea tarziu, deteriorarile cauzate de trecerea timpului. In cazul umflaturilor pe suprafata mica, pe mobila trebuie aplicat un fier de calcat incalzit moderat, dar numai dupa ce s-a interpus o cuvertura indoita de mai multe ori. Daca este vorba despre umflaturi pe o suprafata mai mare, atunci cu ajutorul unei lame de ras foarte taioase se face o incizie in cruce pe furnir. Se introduce o bucatica de clei sub furnir, apoi se aplica un fier de calcat cald. Caldura, topind cleiul, face ca foaia de lemn sa adere din nou la suport.
Cum mascam diferite defecte ale casei?
Apartamentele in care locuim nu se dovedesc de fiecare data a fi locurile ideale pe care ni le-am imaginat si la care visam sa le mobilam in diverse moduri, care mai de care mai inovative. De cele mai multe ori, in apartamente exista colturi foarte greu de mobilat sau, pur si simplu, urate. Oricine ar fi de vina pentru aceste defecte ale casei, exista si solutii care sa mascheze toate neregularitatile. Daca vrei sa ascunzi un defect, cel mai bun efect este obtinut chiar prin accentuarea sa. Daca intr-una dintre camere aveti o nisa, atunci iata ce puteti face. O prima solutie ar fi instalarea unui loc de lucru. Aceasta solutie este valabila si pentru camera de zi, dar si pentru un dormitor. Un birou micut construit pe masura sau o masuta veche reconditionata si cateva rafturi montate in nisa vor arata perfect. O alta solutie, potrivita atat pentru camera de zi, cat si pentru dormitor, ar fi amplasarea unui tablou si a unor vase vechi, acestea urmand a fi puse in valoare de catre doua spoturi montate in partea superioara a nisei. Mai exista si alte solutii, printre care una speciala pentru dormitor: un colt alcatuit din cateva rafturi de sticla pe care sunt expuse obiecte decorative.
Husele si perdelele
Intr-o locuinta placuta trebuie sa existe armonie intre mobilier, covoare, coloratia peretilor si raspandirea obiectelor decorative sau a textilelor de protectie. Daca sunteti firi practice, puteti rezolva totul printr-o simpla operatiune, de redecorare, care este si relativ ieftina. Puteti schimba aspectul casei fara mari sacrificii, inlocuind numai perdelele, draperiile si husele mobilierului. Puteti realiza astfel de modificari in functie de anotimp sau ocazie. Exista, in magazine specializate, seturi speciale pentru Craciun, sarbatori pascale sau aniversari. Seturile au functie decorativa sau utilitara si contin, pe langa huse si perdele, pernute, servete si fete de masa, prosoape de bucatarie, invelitori pentru rafturi sau orice alte piese pe care vi le doriti. Trebuie retinut insa ca respectivele combinatii pentru o anumita incapere se fac din numai doua tipuri de texturi, tesaturi mai fine pentru huse si draperii, ca inul, bumbacul satinat, cretonul, sau tesaturi in amestec, iar pentru perdele sunt indicate metraje fluide, ca voal, borangic, vascoza semitransparenta, bumbac brodat sau tesaturi aerisite, tip etamine.
Asortarea culorilor are o importanta majora pentru realizarea unei atmosfere placute. Pentru vara pot fi alese culori cu vitalitate, imprimeuri florale stilizate sau exotice, cu modele neregulate in culori contrastante. Un efect deosebit se poate obtine combinand materialele uni cu cele multicolore. Ceva mai dificila e realizarea combinatiilor de dungi-carouri, model vegetal sau motiv floral.